Валутни курсове за 20.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Близо до Вас / Ще има ли в Монтана нов регионален научен център?

Ще има ли в Монтана нов регионален научен център?

Тук няма научни звена на ВУЗ“ е една от основните причини за създаването на центъра

Заместник-председателят на парламентарната комисия по образование и наука в 43-то НС доц. д-р Борислав Великов не е безразличен към развитието на град Монтана. Именно затова той е един от основателите на идеята, в града да бъде създаден Регионален научен център.

В основата на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“  е заложено изграждането на цели 18 такива центрове, разположени на територията на държавата. Програмата е отворена към идеи за развитие и затова доц. Великов смята, че именно Монтана е градът, в които подобно звено е от такава степен на важност.

Доцент Великов ясно разясни, че от ръководството ще настояват за подобен център, именно защото в Монтана няма такова научно звено и ВУЗ. Ролята на един такъв център ще е голяма, за да среща образованието и научните новости с бизнеса и да помага за съживяването на нашия край.„, допълни той.

Монтант
Източник: Wikimedia

Под надслов „От Montana до Монтана: Един град между древността и бъдещето“ бе проведена научна конференция, изцяло посветена на 125-годишнината от обявяването на Монтана за град. На това събитие бе обсъдена и идеята за изграждането на Регионалния научен център. Оказа се, че такъв наистина е нужен.

„За създаване на центъра“ се обявиха редица общинари, начело с кметът на община Монтана Златко Живков, академиците Димитър Димитров и Янко Иванов, проф. дин Александър Костов. Останалите  участници в научната конференция също изразиха своята подкрепа за инициативата.

Виж също

Варна

Без изненади в конкурса за главен архитект на Варна

Заемащият длъжността главен архитект на Варна Виктор Бузев очаквано спечели конкурса за длъжността, след като …