Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Спорт / Швеция взе точка без удар, Испания с минимална победа, а Италия беше категорична в дербито

Швеция взе точка без удар, Испания с минимална победа, а Италия беше категорична в дербито

С равенство 1:1, оформено през второто полувреме, Швеция и ЕЙРЕ започнаха надпреварата в група „Е” на Европейското първенство по футбол.

Резултатът е куриозен с това, че според официалната статистика от мача шведите не са отправили нито един точен удар към вратата на противника, но заради автогола на Киарън Кларк в 71-ата минута се добраха до „хикса”. Преди това съотборникът му Уес Хулахан откри в 48-ата. Равенството справедливо отразява съотношението на силите, защото и двата отбора имаха шансовете си, дори ирландците могат да съжаляват малко повече за изпуснатата победа, защото и гредата спаси шведите след изстрел на Джеф Хендрик.

Златан Ибрахимович бе острието в атака на скандинавците, докато звездата на ЕЙРЕ Роби Кийн се появи 15 минути преди края, защото се възстановява от контузия.

Постройката на двата тима предвещаваше двуостра игра, защото се появиха с по двама централни нападатели. Шведите започнаха настървено и натиснаха още в началните минути, но първа опасност се отвори пред тяхната врата след удар на Джеф Хендрик, който изпробва концентрацията на Исаксон. В 17-ата минута малко не достигна на Джон О`Шей да открие след заучено положение от корнер. Ибрахимович опита далечен, но слаб удар в 21-ата минута, но в средата на полувремето шведите бяха изпуснали инициативата. В 29-ата минута Роби Брейди стреля силно, но топката мина малко встрани от вратата.

В 32-ата Хендрик бе по-концентриран, но топката срещна гредата.

В 41-ата малко не достигна на Шей Лонг да засече топката след остро центриране.

Микаел Лустиг получи травма в края на полувремето и бе принудително заменен.

Ирландците материализираха превъзходството си от края на първата част и откриха второто полувреме с гол на Хулахан в 48-ата минута, който продължи добър рейд на Шеймъс Колман по дясното крило.

Голът събуди шведите и те се втурнаха да изравняват, но все така без точни удари във вратата на противника. В 50-ата Емил Форсберг пропусна от десетина метра, малко след това и Ибрахимович пробва мерника си, но не успя. Половин час преди края шведите се опитаха да усилят атаката и влезе Джон Гуйдети на мястотот на Маркус Берг. Веднага след смяната Ибра изпусна ново положение, след като получи пас в наказателното поле от Мартин Олсон.

В тези минути инициативата трайно бе минала към състава на „Тре Крунур” и затова Мартин О`Нийл извади втория нападател, за да заздрави защитата. Така се стигна до 71-ата минута, когато Златан центрира и топката бе посрещната от Киарън Кларк, който си отбеляза нещастно автогол.

В 73-ата минута ирландците можеха да си върнат водачеството, след като Хендрик бе изпуснат от защитниците и отправи удар, но Исаксон бе на мястото си. Появата на Роби Кийн остана незабелязана, може би защото той чувства все още неувереност след контузията. В 82-ата минута бе последното положение за гол, но Ибрахимович не се възползва. Така до края двата тима предпочетоха да успокоят нещата, за да вземат поне по една точка.

Испания започна защитата на титлата си

В среща от група „D” действащият двукратен европейски шампион Испания стартира с минимална победа над коравия състав на Чехия с 1:0, като решаващото попадение дойде чак в 87-ата минута. Негов автор стана защитникът Жерард Пике, който в последно време е недолюбван от привържениците и нерядко освиркван.

Чехите започнаха по-активно. В 5-ата минута Пике извърши нарушение на границата на наказателното поле срещу Нецид, но топката срещна стената. Две минути по-късно пак Пике се намеси решително.

В 16-ата минута испанците създадоха първото си положение.

Испания национален отборДавид Силва, за когото това бе мач №100 с фланелката на Испания, центрира остро, Мората изпревари защитника, но уцели вратаря Петер Чех.

Иберийците овладяха инициативата и тормозеха стража на чехите. В 26-ата Иниеста намери Хуанфран в наказателното поле, но той бе блокиран. Три минути по-късно финтира защитник и стреля диагонално към вратата, топката се отби и испанците се сдобиха с корнер.

В 30-ата минута страничният рефер не отбеляза засада на Мората, след като в началото на мача той неволно подкоси съдията. В социалните мрежи се появиха коментари, че още тогава испанецът е взел страха на рефера.

В 35-ата Нолито подаде на Бускетс пред дъгата на наказателното поле, но той шутира високо. В 41-ата Силва получи от Хуанфран, но Чех се беше пласирал и не допусна попадение. Полувремето завърши с контраатака на чехите, Нецид шутира, но де Хеа спаси.

Иниеста намери Мората, но Хубник отклони топката в гредата. Нолито нанесе удар след корнера, но топката бе отклонена и Рамос опита своя шанс, но не успя. В 51-ата Алба центрира, но нямаше кой да засече топката. В 56-ата Мората не се възползва от разбъркване в наказателното поле на чехите. В последвалата контраатака Хубник стрела след центриране, но испанският вратар спаси. В 60-ата минута Иниеста опита да притесни Чех с удар от 20 метра, но стражът бе на място. В 65-ата минута чехите изпуснаха, а Фабрегас изчисти пред голлинията.

Дел Боске включи в игра Ариц Адурис и Тиаго Алкантара.

В 70-ата минута Силва направи изключителен извеждащ пас към Алба, но той не можа да овладее добре топката. В 72-ата Силва завърши многоходова комбинация с шут, но покрай вратата. В 79-ата и Адурис изпробва мерника си, но ударът му с глава не бе точен. В следващата минута всички вече виждаха гола, когато Крейчи се намеси със сетни сили.

Дойде и 87-ата минута, когато Иниеста центрира, Пике остана непокрит и отбеляза петия си гол за Испания. Предишните му четири бяха в далечната 2009 г. и оттогава последваха 65 мача „суша”, но все пак работата му не е да бележи. В добавеното време Дарида можеше да изравни, но вратарят на иберийците се намеси.

Така в групата Испания и Хърватска са начело с по 3 точки и голова разлика 1-0

Италия спечели първия сблъсък на грандовете

Италия започна победно участието си на Евро 2016 с 2:0 над силния състав на Белгия. Емануеле Джакерини откри резултата в 32-ата минута, а Грациано Пеле сложи точка на  спора в добавеното време.

Двата отбора изиграха атрактивен мач, а за зрителите остана съжалението, че бяха отбелязани само два гола.

В началото на двубоя Белгия започна по-активно и оправда прогнозите на специалистите, които я посочват за един от скритите фаворити в турнира.

В 10-ат аминута Раджа Наинголан отправи удар, но Буфон показа рефлекс и спаси.

Италия постепенно изравни играта и в 26-ата минута достигна до първата си голова възможност, но Пеле стреля встрани от вратата. В 32-ата минута Леонардо Бонучи намери с брилянтен пас Джакерини зад защитата на белгийците, той овладя и прати топката в мрежата.

Попадението окрили адзурите и те заиграха още по-активно. В 35-ата минута Антонио Кандрева изпробва Куртоа, но стражът спаси. Малко след това Пеле бе изпуснат при центриране в наказателното поле, но топката мина встрани от вратата. Белгия се помъчи да възстанови статуквото чрез удар в 39-ата минута на Аксел Витсел, но той мина извън очертанията на вратата.

Началото на второто полувреме бе вихрено с атаки към двете врати.

Евро 2016В 53-ата минута Ромелу Лукаку се озова сам срещу Буфон, но ударът му не намери очертанията на вратата. В ответната атака Куртоа трябваше да спасява удар с глава на Пеле. Малко след това Азар пропиля шанс за Белгия, но Буфон показа отново класа. Събитията на терена се поуспокоиха. В 70-ата минута Дрис Мертенс се опита да раздвижи духовете, като искаше да прехвърли Буфон от центъра. В 73-ата Джакерини пробва далечен удар, но безуспешно. В 82-ата Ориги пропусна да изравни. Белгийците се втурнаха да изравняват, но се оголиха в отбрана. Това можеше да бъде наказано в 85-ата минута, когато Чиро Имобиле отправи силен удар, но Куртоа спаси. В 90-ата минута замалко да се стигне до фатална грешка в отбраната на Италия, но Маруан Фелаини не можа да се възползва във вратарското поле. В поредната контраатака на адзурите Кандрева намери с отличен прехвърлящ пас Пеле в наказателното поле, който от воле оформи крайното 2:0. Така Италия повете класирането в група „Е” с три точки и 2-0 голова разлика.

Виж също

Анди Мъри (от ляво), Източник: Wikipedia

Трета титла от Големия шлем за Анди Мъри

Шотландецът Анди Мъри спечели финала на Уимбълдън срещу представителя на Канада Милош Раонич с 6–4, …