Валутни курсове за 20.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Икономика / Цената на розовото масло скача с 20%

Цената на розовото масло скача с 20%

Цената на розовото масло се очаква да се повиши с 20%

В ефира на Bloomberg TV Bulgaria, Юлияна Огнянова заместник-председател на Асоциация „Етерични масла“  сподели основните си наблюдения върху тазгодишния розобер.

Резултатите, отчетени през изминалата година относно прибирането на розовия цвят и производството на розово масло са много по-ниски в сравнение с тези от тази година. Въпреки това проблемите, които климатичните промени нанасят върху розите са неизбежни.

По думите на експерта, България наистина се нарежда сред водещите производители на розово масло. Страната е известна още и с качествената си продукция, а доказателство за това е  признаването на българското розово масло като защитено географско указание.

Жасмин и розово маслоПочти е невъзможно да няма конкуренция в подобен бранш, а тази на България са турските розопроизводители. 

„Очакваме повишение на цената с 20%“, заяви Огнянова.

В Североизточна България, производството на лавандула е наистина високо. Това се дължи на множеството засадени посеви през последните няколко години. И не на последно място качеството и спецификата на почвата допринасят за благоприятното развитие на ароматните растения.

Виж също

АЕЦ Козлодуй

432 млн. евро ще струва 20 години повече живот на реакторите в АЕЦ „Козлодуй”

Седмият национален доклад на България за изпълнение на задълженията по Конвенцията за ядрена безопасност дава …