Валутни курсове за 18.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Заради страхове от сриване на паунда, хиляди британци обменят пари

Заради страхове от сриване на паунда, хиляди британци обменят пари

В навечерието на референдума за напускане от Европейския съюз, голям брой британци обменят паундове за други валути. Сред купуваните чужди пари са доларите и еврото.

Това действие е продиктувано от прогнозите, че при евентуалното напускане на Великобритания, британската лира ще се обезцени, което пък ще се случи в най-неблагоприятния момент за хиляди поданици на кралството, които са решили да отидат на лятна почивка.

По данни на Британските пощи за последните 5 дена са отчетени 74% повишение в продажбата на чуждестранна валута, в сравнение с края на юни миналата година. При онлайн обмяната на пари от 14 юни до днес се наблюдава увеличение с 30 на 100.  От Travelex и пощите коментират, че най-търсените валути са доларите и еврото.

Вчера онлайн продажбата на валута е скочила до рекордните 381% на годишна база за сравнение. При покупката на място са отчете почти ½  увеличение на годишно ниво. От Travelex коментираха, че огромното увеличение на купуването на валута, посредством техните услуги, до голяма вероятност може да се дължи на несигурността на утрешния вот. Британските пощи, пък нямат официална позиция за почти 50% повишение, а само казаха, че имат достатъчно пари в наличност, които са за продан.

Паундове
Източник: Public Domain Pictures

Azimo, компания за парични преводи заяви, че утре няма да извършва своята дейност. Тя ще бъде възобновена в петък, когато вече ще бъде ясно, дали редом с британското знаме ще се вее, това и на Обединена Европа. Azimo и други фирми, които предлагат трансфериране на пари, при сравнително добри условия, могат да получат загуби в големи размери, ако на допитването британците решат, да се отделят от ЕС. Пораженията за компаниите от този бранш, биха дошли главно от падането на паунда, чийто стойности може да се сринат с 10% и дори с повече.

Дори броени часове преди референдума, социолозите не могат дадат точно мнение по въпроса, коя страна ще надделее при избора утре.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …