Валутни курсове за 20.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Спорт / Федерер с четвърта чиста победа на „Уимбълдън”, вярва, че може да направи нещо повече

Федерер с четвърта чиста победа на „Уимбълдън”, вярва, че може да направи нещо повече

Роджър Федерер постигна нова трисетова победа на „Уимбълдън”.

Съперник в осминафинала му бе Стив Джонсън, който преди два дни отстрани Григор Димитров.

Резултатът от 6–2, 6–3 и 7–5 показва солидното представяне на швейцареца и му вдъхва все повече увереност след неприятностите през сезона, които го съпътстваха с болките в гърба.

Джонсън започна настървено, решен да се представи на равнище срещу именития си съперник, но Маестрото играеше хладнокръвно и бързо стана ясно, че мачът за шампиона от Нотингам няма да се развие никак добре.

Въпреки това, първи до точки за пробив стигна американецът при 2–2, но с познатия си сервис, който го измъква от подобни трудности, Федерер си взе подаването, а до края на сета не отпусна друг гейм на Джонсън и с два пробива го затвори за 6–2.

Федерер показа ефективност на мрежата, което свидетелстваше за все по-доброто му кондиционно състояние след контузията.

Роджър Федерер
Роджър Федерер, Източник: Wikimedia / Squeaky Knees

Още в началото на втория сет швейцарецът си осигури комфортен аванс от пробив, след като при 2–1 в своя полза успя да реализира получената точка за пробив с точно насочен форхенд, за който опонентът му не можа да намери противодействие.

Федерер сервираше безкомпромисно в тези минути, отпусна само две точки на американеца в следващите си три подавания и взе и този сет с 6–3.

Джонсън трябваше да направи нещо, защото двубоят се развиваше бързо, и то – не в негова полза. Така той използва моментна разконцентрация на швейцареца и оползотвори втория от двата брейкбола, които се откриха пред него, за да дръпне в резултата до 3–1. Това по никакъв начин не смути седемкратния шампион, още в следващия гейм той натисна и успя да върне пробива, подпомогнат и от грубата грешка от форхент на Джонсън. Резултатът се закрепи гейм за гейм, докато при 5–5 Маестрото не получи нови две възможности за пробив с цената на скрити мачболи. Федерер многократно се  възползвал от подобни положение, нямаше как да пропусне и сега и след сгрешен слайс от американеца вече сервираше при 6–5 за мача.

Роджър бе безпогрешен и така затвори срещата с чиста победа.

На четвъртфинала Федерер ще срещне Марин Чилич, който победи отказалия се при 0–2 сета Кей Нишикори. Швейцарецът има да си връща на хърватина за загубата на US Open преди две години, когато Чилич го спря на полуфинал, а после се поздрави и с титлата.

Виж също

Анди Мъри (от ляво), Източник: Wikipedia

Трета титла от Големия шлем за Анди Мъри

Шотландецът Анди Мъри спечели финала на Уимбълдън срещу представителя на Канада Милош Раонич с 6–4, …