Валутни курсове за 28.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Северна Америка / Фактите около касапницата в Орландо

Фактите около касапницата в Орландо

50 души загинаха, а 53 бяха ранени при атака в нощен гей клуб в Орландо. Нападателят е убит от полицията. Девет полицаи са участвали в престрелката, единият е ранен в окото, но без опасност за живота.

„Ислямска държава” пое отговорност за кървавото деяние

По данни на конгресмена от Демократическата партия Адам Шиф, идентифицираният убиец Омар Матийн е роден през 1986 г. в афганистанско семейство в Ню Йорк и наскоро преди да извърши убийството, се е заклел във вярност на групировката. Не е имал криминално досие, въпреки, че неколкократно е попадал в полезрението на службите.

Фактите също навеждат към съпричастност на ислямистката групировка към кървавата баня

Орландо - стрелбаСтрелбата е извършена по време на Рамазана. Водачите на „Ислямска държава” в сирийския град Ракка са призовавали за нападение, като цел е била гей-общността.

Множество хора са били убити, когато спецчастите влизат да освободят заложниците на стрелеца в нощния клуб. Шефът на полицията в града, Джон Мина, заяви, че това се е превърнало в заложническа ситуация.

Мъжът е разменил изстрели със служител на нощния клуб. Към 2 часа сутринта е влязъл вътре и е взел заложници. Три часа по-късно специалните части нахлуват в заведението и нападателят е убит в зъвързалата се престрелка.

Президентът на САЩ Барак Обама осъди деянието и го квалифицира като най-кръвопролитната стрелба в историята на страната, отнела живота на 50 души.

„Никакъв акт на терор и омраза не може да промени това, което сме”, заяви президентът от Белия дом и разпореди националните знамена да бъдат смъкнати наполовина в знак на траур.

Стрелецът Матийн е имал лиценз за въоръжена охрана във Флорида, съобщават от полицията.

Президентът на Русия Владимир Путин е изказал съболезнования на колегата си Барак Обама и американския народ по повод трагедията. В съболезнователната телеграма се подчертава, че Русия споделя мъката и болката на тези, които са загубили роднини и близки в това варварско престъпление и се надява на скорошно оздравяване на ранените.

Виж също

Виза Канада

Надцакването с визи между Европа, САЩ и Канада продължава

Натиск върху Европейската комисия да вземе до 12 юли становище по отношение на безвизовото пътуване …