Валутни курсове за 20.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Наука / Украйна и България подписаха споразумение – заедно ще участват в космически експеримент

Украйна и България подписаха споразумение – заедно ще участват в космически експеримент

Ново „междусъюзническо космическо“ споразумение, но този път насочено към космоса

Украйна и България подписаха договор, който гласи, че двете държави ще се кооперират в един нов и наистина интересен проект, а именно космическият експеримент, носещ името „Йонасат микро“. Космическият апарат, с който ще се осъществят опитите е „Микросат-М“.

Сателит
Източник: Pixabay

Съобщение от пресслужбата на украинския държавен глава разкрива как държавните глави на двете страни са дали съгласието си: „В присъствието на президентите на Украйна Петро Порошенко и този на България Росен Плевнелиев беше подписано споразумение за сътрудничество в рамките на космическия експеримент „Йонасат микро“ на космическия апарат „Микросат-М“. Това споразумение ще разшири съществуващата нормативно-правна база на двустранното научно и техническо сътрудничество в космическата сфера“.

Не е тайна, че украинската страна от дълги години се развива и продължава да го прави с високи темпове именно в тази сфера. Именно това е плюсът, който ще допринесе за гладкото постига на ползотворни резултати. Относно българската държава– тя може да предложи стабилността си на страна-членка на Европейския съюз и с това максимално да допринесе за успешното развиване на космическия проект.

Виж също

iNext

BMW в партньорство с Intel и Mobileye пускат нова супер кола робот

BMW, Intel и Mobileye подписаха споразумение за разработването на автономна кола. Нейното наименование ще бъде iNext. …