Валутни курсове за 23.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Спорт / Уелс изненада и специалисти, и белгийци и е на полуфинал

Уелс изненада и специалисти, и белгийци и е на полуфинал

Аутсайдерът преди първенството, Уелс, е вече на полуфинал.

Гарет Бейл
Източник: Wikipedia

В мач от четвъртфиналите, игран на стадион „Пиер Мороа” в Лил, „драконите” направиха обрат срещу „червените дяволи” и ги победиха с 3:1 и в спор за място на финала ще срещнат Португалия.

Раджа Наинголан даде оптимистично начало на мача за белгийците с гол в 13-та минута, но след това защитата им ги предаде и с голове на капитана Ашли Уилямс, Хал Робсън-Кану и Сам Воукс уелсците си осигуриха поне още един мач на първенството.

Двата отбора се срещнаха и в квалификационната група и там островитяните също имаха предимство, като на белгийска земя завършиха 0:0, а вкъщи се поздравиха с минимален успех 1:0.

За снощния мач Марк Вилмотс имаше непреодолими, както се оказа, проблеми в защита.

Томас Вармален изтърпяваше наказание заради натрупани жълти картони, а Ян Вертонген се контузи на тренировката и ще отсъства през следващите 4 месеца. Така в защита се появи Джордан Лукаку със скромния си опит от едва 4 мача за националния отбор. Джейсън Денайер бе другото ново име в защитата. Еден Азар в последния момент влезе в основния състав, а Раджа Наинголан и Аксел Витсел изпълняваха дефанзивните функции в халфовата линия, докато Кевин де Бройне и Яник Ферейра-Караско подсилваха нападението.

Ашли Уилямс вдъхна увереност на своите, като се възстанови от травмата навреме и зае място в центъра на отбраната. От Гарет Бейл се очакваше да поведе своите към още едно историческо постижение. Негово бе и попадението, с което Уелс надделя над съперника си в квалификационната надпревара. Партньор отпред му бе Хал Робсън-Кану, а Аарън Рамзи дирижираше нещата в средата.

Очаквано, Белгия натисна в началото, в действията им личеше голямо самочувствие и организираха няколко опасни атаки, а „драконите” се мъчеха да ги спрат с цената на нарушения. В 5-та минута Бен Дейвис получи и първия жълт картон, а до средата на полувремето към него се присъединиха и Джеймс Честър и Крис Гънтър.

Още в 7-та минута продължително разбъркване в наказателното поле на Уелс едва не завърши с гол, но самопожертвувателна намеса на вратаря и умели действия на отбраната предотвратиха топката да навести мрежата. В 9-та Робсън-Кану отправи неточен удар, но логиката възтържествува и в 13-та минута белгийците поведоха с красив гол на Раджа Наинголан. Бомбен шут от 30 метра намери неподготвен Хенеси.

Голът вдъхна увереност на „червените дяволи”, които засилиха натиска, но Уелс се бранеше организирано и постепенно неутрализира щурма. В 26-та Нийл Тейлър пропусна да изравни след пас от Рамзи, но уцели Тибо Куртоа.

Тук бе и повратът на мача. В 31-та минута Рамзи центрира от корнер, защитата на белгийците действа разконцентрирано и Ашли Уилямс изравни. Куртоа бе главно действащо лице до края на полувремето и спаси удар на Бейл, а Робсън-Кану не уцели вратата.

https://twitter.com/FAWales/status/749140091633799168

Вилмотс смени Ферейра-Караско на почивката и в игра влезе Маруан Фелайни, който с първото докосване до топката можеше да изведе белгийците напред. Азар също пропусна, но уелсците бяха безкомпромисни и в 55-та минута Рамзи подаде на Робсън-Кану, който елиминира двама бранители и вкара за 2:1. Белгийците не знаеха как да реагират и въпреки че нападаха, дълбоки пробойни се откриваха в защитата им постоянно. Де Бройне и Азар бяха изцяло обезличени, а останалите им съотборници бяха в безизходица от вдъхновената игра на Уелс. В 74-та Фелайни пропусна след центриране на Алдервейрелд. Рамзи получи жълт картон, с който отпада от полуфинала, а мачът приключи с гол в 85-та минута на Сам Воукс, който засече центриране на Крис Гънтър и класира отбора за полуфинала.

Виж също

Анди Мъри (от ляво), Източник: Wikipedia

Трета титла от Големия шлем за Анди Мъри

Шотландецът Анди Мъри спечели финала на Уимбълдън срещу представителя на Канада Милош Раонич с 6–4, …