Валутни курсове за 18.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Борисов: Турция и досега не е спазвала споразумението за реадмисия

Борисов: Турция и досега не е спазвала споразумението за реадмисия

Все още няма официално писмо от Турция, но източници от правителството потвърдиха, че споразумението с България за реадмисия на бежанци е прекратено едностранно от турската страна.

Турция не е прекратявала официално споразумението за връщане на мигранти от България, но досега на практика не го е и изпълнявала, потвърди премиерът Бойко Борисов и добави, че ще търси дипломатически пътища за диалог с Анкара.

Бойко БорисовЕдна от версиите е, че турската страна е предприела тази стъпка, защото България е отказала да се включи в обща флотилия на НАТО в Черно море, което стана ясно от разговора на премиера Борисов с президента на Румъния Клаус Йоханис. Същевременно министър-председателят предупреди, че ако министърът на външните работи Даниел Митов и министърът на отбраната Николай Ненчев са поемали някакви ангажименти зад гърба му, ще им потърси отговорност.

Депутатите в парламета започнаха свое разследване. Народните представители от ГЕРБ няма да коментират темата на този етап, защото това е работа на правителството, обясниха от пресцентъра на парламентарната им група.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт сподели, че не разполага с официална информация, но предпочита България да се включи в силите на НАТО, а не да денонсира договора с Турция.

Янко Янков, зам.-председател на ДПС и зам.-председател на комисията по отбрана  заяви, че информацията е много сериозна, макар и неофициална, а заплахата за националната сигурност на страната ни се засилва, защото в Турция в момента има над 2,3 млн. бежанци, а броят им се увеличава всекидневно. Това решение не може да се вземе така лесно от Анкара, защото то застрашава не само сигурността на България, но и на целия Европейски съюз, допълни Янков и добави, че очаква реакция оттам. Той коментира още, че няма информация нито от комисията по отбрана, нито от военното министерство да са отказвани съвместни военни действия с НАТО и Турция в Черно море .

България е изпълнила всички ангажименти към алианса, а що се отнася до съвместната флотилия, на всеки трябва да е ясно, че война срещу Русия е невъзможна дори и в най-болните амбиции на някои политици и България трябва да инвестира в сигурността си, ръководейки се от принципа „винаги с Европа, но никога срещу Русия”.

Зам.-председателят на парламентарната група на БСП Ангел Найденов подкрепи отказа да участваме в съвместна флотилия на силите на НАТО, като припомни действията на президента и военния министър в сферата на отбраната и военното сътрудничество и ги определи за непродуктивни. Решението на Турция не е просто оттегляне от един двустранен протокол, а пряко нарушение на споразумението с Европейския съюз, което е неприемливо за БСП. Найденов допълни, че Турция не помага за развитието на диалога и двустранните отношения, а постъпката й е пряка намеса в суверенното ни право на позиция по националната ни сигурност.

Коментарът на Атанас Атанасов от ДСБ бе, че не изключва обтегнатите отношения между ЕС и Анкара да доведат до подобно решение на Турция и изрази надежда България да предприеме нужните дипломатически действия.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …