Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Сътрудничеството с Русия в областта на туризма е приоритетно за България

Сътрудничеството с Русия в областта на туризма е приоритетно за България

Министърът на външните работи Даниел Митов се срещна в Сочи с руския си колега Сергей Лавров в рамките на 34-та сесия на Съвета на министрите на външните работи на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество.

Митов е изразил увереност пред Лавров, че двустранните ни отношения трябва да се развиват на принципа на равнопоставеността и съществуващите обективни взаимни интереси, а различията и противоречията в някои области трябва да бъдат загърбени.

В разговора министър Митов е подчертал, че сътрудничеството между двете страни в областта на туризма има приоритетно значение за България и е изразил задоволство, че след две години на съществено намаление през тази потокът на руски туристи към страната ни се е увеличил.

На срещата между двамата първи дипломати е засегнат и въпросът за натовските учения в Черно море и министър Митов е изтъкнал пред своя домакин тяхното значение за повишаването на капацитета на българската отбрана. Темата е дискутирана по повод станалата известна преди месец идея на румънския президент Клаус Йоханис за евентуално формиране на черноморска флотилия от бойни кораби на Турция, Румъния и България, която по-късно държавият глава на Румъния опроверга и обясни, че е станала грешка в превода по време на посещението му в България.

Даниел Митов е споделил своето виждане за стабилността и сигурността в Черноморието, които могат да се подобрят чрез ефективно прилагане на инструментите на Черноморското икономическо сътрудничество и презентирането на региона, за да стане привлекателен за повече инвеститори.

Сергей Лавров и Даниел Митов
Сергей Лавров и Даниел Митов, Източник: mid.ru

Двамата министри са обърнали внимание и на енергийните теми и въпроси от международно значение.

Първият ни дипломат е изразил задоволство от сигурността на руските доставки на природен газ както за нашата страна, така и преноса му към Турция, Гърция и Македония. Митов е изтъкнал стремежа ни да се превърнем в газоразпределителен център в региона и от тази гледна точка оценката към руските газови доставки е като към източник на неговото захранване с ресурс. По всички бъдещи енергийни проекти правителството ни има интерес различията между Русия и Европейския съюз да бъдат преодолени, като бъдат стриктно спазвани европейските правила и законодателството.

От пресслужбата на Министерството на външните работи не уточниха какво е отговорил министър Лавров на всички точки от изложението на Даниел Митов.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …