Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Съмнения за атентат след поредната самолетна катастрофа

Съмнения за атентат след поредната самолетна катастрофа

Русия призовава всички европейски партньори да помогнат за откриването на отговорните за трагедията, постигнала самолета на EgyptAir.

„За голямо съжаление днес стана още един инцидент със самолет на египетските авиолинии. По всичко изглежда, че това е терористичен акт, в резултат на който са загинали 66 граждани на около 12 държави”, заяви ръководителят на Федералната служба са сигурност на Русия Александър Бортников.

Всички заитересовани страни, включително и от Европа, „да предприемат съвместни мерки за откриване на лицата, причастни с този чудовищен акт”, отправи апел той. Министърът на транспорта на Египет Шериф Фатхи потвърди, че става дума по-скоро за атентат, отколкото за технически проблем.

В съобщение на гръцката държавна телевизия се казва, че гръцки военен самолет, който провеждал издирване в района южно от остров Карпатос, откъдето е получен последният сигнал от  А320, е открил отломки и спасителни жилетки, които може би са от самолета. Това е на 370 км юг-югоизток от о-в Крит, уточнява говорителят на въоръжените сили Василис Белициоти.

Френско-египетско сътрудничество в разследването

Френският президент Франсоа Оланд коментира, че информацията за пътническия Airbus, пътувал от Париж за Кайро, сочи, че той се е разбил, а Франция и Египет ще си сътрудничат в разследването, но водеща роля трябва да има Кайро, тъй като в неговата зона на отговорност е станал инцидентът. Никой засега не се е обърнал за помощ, но от Лондон изявиха готовност да съдействат, а международната практика в такива случаи е към разследващия екип да се включат специалисти от производителя на самолета.

Президентът Барак Обама е бил информиран за трагедията от съветника си по вътрешна сигурност и борба с тероризъм, уточняват от Вашингтон, а в издирването на отломки се включи американски военен разузнавателен самолет.

EgyptAirПо данни на Министерството на отбраната на Гърция, преди да изчезне от радарите, А 320 е предприел редица резки маневри. Първоначално той е завил на 90 градуса наляво и надолу от курса си на 11 000 метра височина, а след това е обърнал под 60 градуса надясно и за около две минути е загубил няколко километра височина. В бордовия списък не фигурират българи, имало е 56 пасажери и 10 души екипаж – 15 французи, 30 египтяни, двама иракчани и по един британец, белгиец, саудитец, португалец, алжирец, канадец, както и по един гражданин на Судан, Кувейт и Чад, съобщават от Egypt Air.

18 май е започнал за самолета с излитане малко преди 6 сутринта от Асмара в Еритрея до Кайро, след това – двупосочен полет до Тунис и отиване до Париж, след което на прибиране към Кайро се е разбил във водите на Средиземно море.

Малка е вероятността да е бил свален от военна зенитна ракета, каквито предположения има за Боинга, паднал над Донбас, защото А 320 е летял на крайцерска височина от 11 км.

Вниманието се насочва към групировката „Ислямска държава”, ако се приеме версията за терористичен акт, но досега никоя групировка не е поела отговорност за случая. Залагането на бомба на борда още в Париж поставя въпросителни дали е програмирана и умишлено е избрано мястото на трагедията, защото намирането на черните кутии на дъното на морето би било далеч по-трудно, отколкото на сушата.

Виж също

Пол Погба

Погба: Винаги са ме тренирали амбициозни хора

Погба разкрива слабите си места   Пол Лабиле Погба е френски полузащитник от гвинейски произход. …