Валутни курсове за 18.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Съветът за сигурност на ООН ще гледа под лупа 11 кандидатури за генерален секретар

Съветът за сигурност на ООН ще гледа под лупа 11 кандидатури за генерален секретар

С изслушването на аржентинския външен министър Сусана Малкора и словашкия й колега Мирослав Лайчак приключи първият етап от процедурата по избор на нов генерален секретар.

Ирина БоковаВ началото на април бяха представени концепциите на останалите кандидати, между които и представителят на България, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Сега всичко е в ръцете на Съвета за сигурност, който през юли ще заседава, а се очаква да обяви окончателното си решение през октомври.

Могенс Люкетофт, председател на Общото събрание, обобщи качествата, които трябва да притежава новият ръководител. Генералният секретар трябва да е силен, смел и независим, за да задейства в пълна степен делегираните му от Устава на организацията правомощия.

Датчанинът прокара прозрачното изслушване на кандидатите и възможността представителите на 193 страни да им задават въпроси пред камерите.

11-те претенденти са представители на страни от Централна и Източна Европа, защото според географския принцип сега на този регион е ред да излъчи своя генерален секретар.

Жените са пет, защото за първи път има толкова силна нагласа жена да оглави организацията

Изразена бе готовност при поява на нови кандидатури те също да бъдат изслушани по познатата схема.

Като модератор на всички изслушвания, Люкетофт ще сподели в писмо до Съвета за сигурност впечатленията, които е придобил за всеки от кандидатите. Неформалната обстановка на диалога с тях е позволила да се видят очакванията на страните за новия генерален секретар. Той препоръча на отделните държави или групи от държави да съставят съкратен списък на кандидатите, които подкрепят, за да се улесни работата върху решението, което ще вземат 15-те, 5 от които – Русия, САЩ, Великобритания, Китай и Франция имат право на вето.

ООН - Съвет за сигурностНа 1 януари 2017 година изтича мандатът на настоящия генерален секретар Бан Ки Мун. На изслушването си във вторник аржентинската представителка Сусана Малкора наблегна, че ООН трябва да се съсредоточи върху хората, планетата и просперитета. Тя е един от фаворитите за поста заради дългогодишния си опит в организацията. Отговаряла е за мироопазващите мисии в качествато си на шеф на службата за полева поддръжка. В продължение на две години и половина е шеф на кабинета на Бан Ки Мун, преди да заеме поста на външен министър в Аржентина. В концепцията й влиза реформа в Съвета за сигурност, а генералният секретар трябва да е посредник в обсъжданията на промените, да съчетава качествата на политик и мениджър. САЩ подкрепят кандидатурата й.

Мирът е основният приоритет за словашкия външен министър Мирослав Лайчак, който обобщи, че „без мир няма човешко развитие”. Той ще работи за по-голяма превенция на конфликтите и изтъкна, че се е занимавал с това дълги години като бивш специален представител на ЕС за Босна и Херцеговина.

Виж също

Пол Погба

Погба: Винаги са ме тренирали амбициозни хора

Погба разкрива слабите си места   Пол Лабиле Погба е френски полузащитник от гвинейски произход. …