Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Образование / Студентите искат по-високи стипендии, Кунева обещава

Студентите искат по-високи стипендии, Кунева обещава

Започват преговори с правителството за увеличение на държавните стипендии, които са са между 50 и 110 лева на месец и за последно са актуализирани през 2004 година.

Меглена КуневаВицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева констатира, че държавата обгрижва най-много студентите по медицина, но се ангажира да съдейства за създаването на тристранна работна група, която да обсъди промени в постановлението за определяне на размера на студентските стипендии. В нея да влязат членове на студентските организации, експерти на МОН и на Съвета на ректорите.

Професор Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите, подкрепи исканията на студентите: „Ние също искаме промяна на финансирането на висшето образование“, каза той.

Председателят на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова изрази задоволство от диалога с министъра, защото „заедно ще се борим за увеличаване на стипендиите от държавния бюджет“.

В работната група ще влязат членове на студентските организации, експерти от МОН и на Съвета на ректорите.

Един студент по медицина струва на държавата 7600 лева през 2016 година, по стоматология – 8100, а по фармация – 7400. Значително по-евтино излиза държавната поръчка за бъдещите юристи – около 1200 лева, инженерите, в зависимост от специалността, получават образование за 15002000 лева, Медицински университетикономистите и студентите по административно управление и туризъм струват по 700 лева на човек. Общият бюджет за издръжка на студентите по медицина, фармация и стоматология възлиза на почти 60 млн. лева за 2016 година. За икономисти и по административно управление и туризъм сумата е около 33 млн. лева.

10% от излишъка, който всяка година реализират медицинските университети в България, да отива за студентски стипендии, предлага Кунева.

<pЧертежи> Нуждата от лекари на пазара налага държавата да се грижи за студентите си по медицина. Инженерите и другите специалисти също са дефицит, изразяват недоволство от бизнеса, а държавата субсидира кадри, които след обучението си излизат зад граница, допълват картината работодателите.

Министър Кунева обобщи, че инженерите също напускат страната, но броят на  лекарите, търсещи реализация в чужбина, е двоен.

Виж също

Дебитна карта

Магнитни или дебитни карти отварят вратата на гимназия

Нов пропускателен режим с безплатни дебитни карти или с магнитни карти, които ще струват 2 …