Валутни курсове за 16.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Старите автомобили аут от Париж

Старите автомобили аут от Париж

В пореден опит да се пребори със замърсяването на въздуха Париж предпие мярката да забрани движението на стари автомобили.

Това се наложи, защото Агенцията за общественото здраве във Франция изнесе тревожна статистика, според която всяка година в страната 48000 души умират от болести, причинени от фините прахови частици. Това е проблем и на Европа, където 400000 души губят живота си годишно, а в световен мащаб числото е още по-внушително – 3,7 млн.

Забраната вече е в сила и засяга автомобили, регистрирани преди 1 януари 1997 г. и за мотоциклети с дата на първа регистрация преди 1 юли 1999 г.

Мярката ще се прилага в работните дни от 8 до 20 часа и не засяга електрическите автомобили.

Ауспух
Източник: Wikipedia

Естествено, санкцията предизвика широко недоволство. Марк Мартен, за когото старо „Пежо” се явява работен автомобил и доставя рамки за картини с него, разказва, че няма да има средства за заупуване на по-нов автомобил и ще рискува да ползва старата в забранените периоди, за което ще е заплашен от глоби.

Това може да се окаже и пагубно за целия му бизнес. Преобладаващото мнение е, че мярката ще засегне най-вече по-бедните, които няма да могат да продадат колите си на по-добра цена, а няма да имат и средства за по-нови возила.

Кметът на Париж Ан Идалго предвижда забраната да се удължи до 2020 г., като бъде разширена и ограничи движението на коли с двигатели с вътрешно горене, по-стари от 9 години.

В началото е отпуснат гратисен период, след изтичането на който глобата първоначално ще е 35 евро, но към края на годината постепенно ще се увеличава, за да може забраната да постигне по-добър ефект.

Изчисленията показват, че забраната може да повлияе на около 500000 души.

Идеята не е иновативна и непозната. Норвегия също я обмисля, но смята да прибегне към прилагането й към 2025 г., като ограничи използването на бензинови и дизелови автомобили. И други европейски градове предприемат мерки за подобряване на замърсения въздух чрез забрана за движение на определен тип автомобили.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …