Валутни курсове за 29.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Сеч във висшето командване на Балтийския флот

Сеч във висшето командване на Балтийския флот

След инспекция, показала значителни пропуски, командващият на Балтийския флот на Русия Виктор Кравчук и началникът на Генералния щаб Сергей Попов бяха отстранени.

Напрежението между Русия и НАТО в Балтийско море расте през последните две години, а оттам минава и единствената връзка на Русия с ексклава Калининград.

В съобщението на Министерството на отбраната на Руската федерация се казва, че след резултатите от проверката и обсъждане с колегията командващият Балтийския флот, началник-щабът и редица други длъжностни лица са отстранени от постовете им със заповед на министър Сергей Шойгу и е предложено да бъдат уволнени и от военна служба.

На заседание край Москва Шойгу припомни, че от 11 май до 10 юни се е провела контролна проверка на органите за военно управление, съединенията и войсковите части от Балтийския флот.

Сергей Шойгу
Сергей Шойгу, Източник: mil.ru

„Сериозни пропуски в бойната подготовка” е основният мотив за санкцията, в добавка към сериозно изкривяване на информацията в докладите за ралното положение на нещата.

Други точки, подлежащи на критика, са „всекидневната дейност на войските, неприемане на всички необходими мерки за подобряване условията за настаняване на личния състав, отсъствие на загриженост за подчинените”.

Министърът засегна нестабилната обстановка по западната граница на Русия, където НАТО увеличава присъствието си предимно в съседните страни и наблегна на активността в Черно и Балтийско море, модернизацията на редица обекти в прибалтийските страни, Полша, Румъния и България и изказа опасения, че след срещата на върха в алианса, която ще се проведе във Варшава през юли, присъствието на сили на НАТО близо до руските граници може силно да нарасне.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …