Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Семействата на жертвите от 11 септември могат да вземат „кръвнина“ от Саудитска Арабия

Семействата на жертвите от 11 септември могат да вземат „кръвнина“ от Саудитска Арабия

Американският Сенат прие закон, според който семействата на жертвите от 11 септември 2001 имат право да съдят правителството на Саудитска Арабия в съдилища на територията на САЩ.

Законопроекта бе внесен от Чък Шумър от демократите и Джон Корбин, сенатор на Републиканската партия. Според тях, както Сената е приел проекта, така и Камара на представителите ще го одобри. Говорителят на президента, обаче е на противоположното мнение. Той смята, че Барак Обама не би подписал подобен нормативен акт.

Външният министър на Саудитска Арабия,  предупреди, че ако законът влезе в сила, неговото правителство ще оттегли инвестиционните си проекти в Щатите.

Съобразно приетият от сенаторите закон, всеки загубил близък при атаката на Световния търговски център и Пентагона, може да заведе дело срещу, който и да е член на управляващия кабинет в арабската държава.

Кули близнаци, Ню ЙоркОт Саудитска Арабия отрекоха каквото и да било участие в трагичните събития от 2001, при които бяха убити почти  3 000 души. От американското разузнаване, правят връзка между държавата и терористическата групировка, отговорна за атаките, в следствие на това че 15 от 19 похитители на самолетите са били граждани на Саудитска Арабия.

Въпреки че, в доклада на разследващите, публикуван на 11 септември 2004 не се посочва, че правителството на държавата е финансирало терористите, сенаторите продължават да държат, че законът трябва да бъде приет и от Камарата на представителите.

Виж също

Пол Погба

Погба: Винаги са ме тренирали амбициозни хора

Погба разкрива слабите си места   Пол Лабиле Погба е френски полузащитник от гвинейски произход. …