Валутни курсове за 20.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Близък изток / Русия и Турция заедно срещу „Ислямска държава” в Сирия

Русия и Турция заедно срещу „Ислямска държава” в Сирия

Източник: kremlin.ru
Източник: kremlin.ru

Готовност за сътрудничество в борбата срещу „Ислямска държава” в Сирия заяви Турция, но отрече възможността да разреши на Русия да използва базата Инджирлик, недалеч от сирийската граница.

След писменото извинение, което президентът Реджеп Ердоган отправи към своя колега Владимир Путин, по повод сваления в края на миналата година руски бомбардировач Су-24, двамата държавни глави проведоха 45-минутен телефонен разговор, иницииран от руския президент.

В резултат, бе вдигната забраната за руските граждани да почиват в турските курорти, а бе обявено и затопляне на отношенията между двете страни.

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу дори намекна в интервю за държавната телевизия, че може да се стигне до разрешение към руската страна да ползва военната база Инджирлик, но това не би се харесало на останалите страни от алианса, особено на САЩ, които също я ползват.

В понеделник обаче министърът опроверга това свое становище като каза, че не е имал това предвид и уточни, че Турция иска сътрудничество с Русия занапред срещу „Ислямска държава”, а не е ставало дума за руски самолети, които да ползват базата.

От Москва коментираха, че не са получавали официална позиция от Анкара за базата, но са доволни от изявленията за сътрудничество, които са сериозна стъпка. Дмитрий Песков, говорител на руския президент, каза, че Русия се надява да поднови обмена на информация с Турция за действията срещу терористичните групировки на сирийска територия.

Последното доказателство за нуждата от такова сътрудничество е станалият атентат на истанбулското летище „Ататюрк” през миналата седмица, където двама от тримата атентатори-самоубийци бяха идентифицирани като руски граждани, защитаващи каузата на „Ислямска държава”. Предполага се, че техен организатор е бил чеченецът Ахмет Чатаев.

Виж също

Източник: Wikipedia

Външният министър на Египет посети Израел и призова за мир

Външният министър на Египет Самех Шукри направи неочаквано посещение на Израел, чрез което апелира към …