Валутни курсове за 28.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Русия вдига санкциите срещу Турция

Русия вдига санкциите срещу Турция

Дни след като Владимир Путин получи извинение от турския президент Реджеп Ердоган за сваления бомбардировач в края на миналата година, външните министри на Русия и Турция Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу се срещнаха в Сочи, за да обсъдят важни въпроси по кризата в Сирия и завръщането на потока от руски туристи.

Стана ясно, че санкциите срещу Турция са вдигнати и е в ход затопляне на отношенията.

Турски курорт е предложил апартамент на семейството на загиналия пилот Олег Пешков. Преди това бе изявена готовност от турска страна да плати обезщетение на близките му, ако бъде поискано. Братът на загиналия, Павел Пешков, заяви категорично, че семейството няма да приеме никаква компенсация от турците с думите: „Не, разбира се, това са измишльотини, никой не подготвя никакви обръщения с молби за компенсации. Нима сега ще просим някакви си компенсации? Това не е просто унизително, това е ужасно”.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров, каза, че са обсъдили положението и американските партньори не могат да отделят опозиционните отряди от „Джебхат ан-Нусра” въпреки обещанието им.

С турския му колега Мевлют Чавушоглу са постигнали договореност за общи действия за борба с тероризма в Сирия, но в разгара на скандала Русия обвиняваше Турция в търговия с джихадистите.

Турският министър на външните работи покани „руските приятели на турските курорти” и сподели, че двамата първи дипломати са обсъдили как да върнат отношенията между двете страни на кота, отпреди конфликта на 24 ноември миналата година.

Отчетена бе дружелюбната атмосфера на разговора и е обсъдена срещата на лидерите в Сочи през август.

Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу
Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу, Източник: mid.ru

Относно туризма, думите на президета Путин се приемат като зелена светлина за възвръщане на туристите към турските курорти, заключи Чавушоглу и отново покани руснаците да заповядат и да прекарат отпуската си в Турция.

Руската страна съобщи, че първите туристи ще се отправят към курортите на 10 юли.

Разговорът между двамата външни министри продължи 40 минути и стана ясно, че президетите може да се срещнат и по-рано от предвиденото, но не се конкретизира дата.

От Брюксел междувременно направиха изявление, че от 1 юли 2016 г. Европейският съвет продължава икононмическите санкции, засягащи определени сектори като петролния, финансовия и отбранителния на руската икономика, до 31 януари 2017 г. В края на юни и посланиците на страните от ЕС приеха това удължаване на санкциите с мотив за липса на напредък по решаването на кризата в Украйна.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …