Валутни курсове за 28.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Общество / Размерът на новите инвалидни пенсии ще намалее още през тази година

Размерът на новите инвалидни пенсии ще намалее още през тази година

Източник: Wikimedia
Източник: Wikimedia

Пенсионерите от силовите ведомства нарастват в пъти

Националния осигурителен институт (НОИ) отпусна инвалидни пенсии от началото на тази година до края на месец юни, но по всичко личи, че намаляването на отпуснатите средства е факт. Според данни на НОИ за всички новоотпуснати пенсии за първото шестмесечие на тази година – делът, който заемат инвалидите сред всички нови пенсионери възлиза на под 30 на сто.

Цифрите посочват, че спадове са регистрирани в много направления

За първите шест месеца от тази година общият брой на хората, на които са били раздадени пенсии за инвалидност поради общо заболяване възлиза на 13 954 души. От НОИ са отчели, че за същия период през изминалата 2015-та година, такава пенсия са получили 1 416 души повече. Изразено в процентно отношение, това са с 9.2 % по-малко получатели на инвалидни пенсии. Регистриран е спад и в относителният дял на новопенсионираните се инвалиди – 29.3%.В сравнение с миналогодишната статистика, тазгодишната е с 1.4% по-ниска.

На фона на цялото това намаляване е забелязано нарастване в друго направление – броят на новопенсионираните хора от силовите ведомства е увеличен в пъти. Предполага се, че основната причина, заради която се е стигнало до там е промяната в закона, влязла в сила от 1 януари. С нея се сложи началото на едно ново изискване за успешното пенсиониране, което гласи, че навършилите 52 години могат спокойно да се оттеглят и да получат заслуженото си възнаграждение. Въпреки че  на пръв поглед това изглежда по-лесно постижимо – кандидатите трябва да отговарят на още едно важно условие, което засяга натрупаният работен стаж.  Желателно е той да бъде в размер на 27 години, от които две трети да са задължително регистрирани в системата. Всички кандидат-пенсионери могат да се възползват от тригодишния гратисен период, да се пенсионират и преди да са навършили възрастта.

Т.н. нови пенсионери от силовите ведомства очевидно се увеличават драстично – с цели 3.2 пъти. Общият им брой възлиза на 5684, а в процентно измерване това са 12% от всички новопенсионирали се.

За първите шест месеца на тази година, общият брой на всички пенсионери е 56 488. Процентите сочат, че увеличението спрямо същия период на миналата година е 1.6. хората, които са получили т.н. лични пенсии са 47 563. Отчетено е, че са с 5.1% по-малко спрямо същия период за изминалата година. 25 665 души са влезли в графата за получаване на лични пенсии за осигурителен стаж и възраст. Тук вече е регистрирано намаляване в процентното отношение спрямо 2015 година – 17.1%.

 

Виж също

Източник: Wikipedia

2577 данъчни проверки за месец по Черноморието

До два пъти се увеличават оборотите на дискотеки по Северното Черноморие, след като са поставени …