Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Първи осъдени в Унгария заради нелегално преминаване на границата

Първи осъдени в Унгария заради нелегално преминаване на границата

В първи процес след приемането на закон срещу нелегалното преминаване на границата в Унгария 10 души бяха осъдени на лишаване от свобода, но засега реално само един влезе зад решетките.

Законът, приет след бежанската криза от есента на миналата година, предвижда незаконното пресичане на границата като част от бунтуваща се тълпа да се наказва със затвор от 2 до 5 години.

Деветимата осъдени получиха по 1 година затвор, но съдията намали с 2/3 наказанието им и счете останалия срок за излежан в ареста. Ефективно ще лежи осъден на 3 години за това , че е давал инструкции по мегафон към бунтуващите се на границата.

И обвинението, и защитата ще обжалват присъдите.

Съдът в Сегед разгледа делата срещу група, проникнала в Унгария на 16 септември миналата година, когато тълпа със сила разби вратата по границата, нахлу на унгарска територия и принуди властите да използват водни оръдия и сълзотворен газ, за да ги обуздае. След като излежат присъдата, виновните ще бъдат експулсирани със забрана да не могат да влизат в страната за определен срок.

Бежанци
Бежанци преминават ограда, Източник: Gémes Sándor/SzomSzed

Трима души от групата са с различна степен на инвалидност, единият е бил бутан по границата с инвалиден стол. Получили са условни присъди.

Мъжът от инвалидния стол, Фахдауи Гази, разказва, че е пострадал от експлозия от войната в Сирия и не смята да е престъпник, а макар че са подготвяли 9 месеца обвинението срущу тях, нямат доказателства да са извършили нещо противозаконно.

Адвокатът на групата, Тамаш Фазекаш от Хелзинкския комитет пледира, че не са виновни, а само са станали свидетели на безредиците на границата, като подкрепи твърдението си с обосновката, че като отиде на мач и стане свидетел на бой между хулигани, не може да носи отговорност за това.

В друг съдебен процес бяха повдигнати обвинения за трафик на хора от двама румънци, а делото срещу единия от тях е за опит за убийство и жестокост. Причината е, че са направили опит да вкарат с камион без вентилация миналото лято 106 нелегални от Унгария в Австрия, които бяха открити близо до сръбската граница на площ от 10 кв. м. в превозното средство. Румънците ги изоставили заключени и мигрантите някак успели да разбият вратата, и да намерят пътя към спасението.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …