Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Икономика / Започват проверки за изрядността на документите на наетите на работа чужденци

Започват проверки за изрядността на документите на наетите на работа чужденци

От Главната инспекция по труда у нас, напомнят че в България е законово регламентирано, че чужденците се ползват със специален режим на полагане на труд в страната. Заявлението на инспекцията е във връзка с началото на летния туристически сезон и намеренията на работодателите в областта на туризма да наемат чужди граждани, тъй като има недостиг на работна ръка.

Според новия Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност, влязъл в сила на 21 май 2016 година, се отменя текст от Закона за насърчаване на заетостта, в който беше регламентирано начинът, по който лица без българско гражданство могат да работят на територията на държавата. В ЗТМТМ са въведени правилата, спуснати от Европейския съюз, относно наемането на хора от трети страни. Сред новите изисквания са: специфични процедури за даването на правото на достъп на чужденци на българския трудов пазар и гарантиране на равенство на всички европейски работници в сферата на мобилността.

ЧужденкаПо време на проверки контролните органи ще имат задачата да следят за спазването на реда, установен чрез нормативния акт. Сред основните неща, за които ще проверяват са наличието на документи, които позволяват пребиване и работа в България, които се издават от МВР, как и за разрешение за достъп до пазара на труда в страната, в това число дейност, която се извършва на свободна практика. Този тип разрешителни се издават от директора на Агенцията по заетостта.

Документацията на работодателите също ще бъде инспектирана от вещите лица. Те ще проверяват дали работодателите са подали своите декларации, че чуждестранните работници, които са наели ще извършват своите задължения при условия на труд, регламентирани в трудовото законодателство, както и дали са регистрирани в Агенцията по заетостта на краткосрочна заетост.

Инспекторите по труда ще проверяват също дали е спазено възнаграждението на чужденците съобразно закона; дали са подадени уведомления за започване на работа, както и за наличието на други документи, които са наложени от закона.

В новия закон са записани различни хипотези за начините, по които чужденците могат да уредят своя статут в България и процедурите при започване на работа, които зависят от статута, който лицето е придобило. При неспазване на ЗТМТМ, на провинилите се работодатели, нормативният акт предвижда санкции в размер от 1 500 лева до 15 000 лева.

Важно да се знае

Работодателите трябва да са наясно, че законът ги задължава да съхраняват нотариално заверено копие на документите за пребиваване и работа на чуждестранните граждани и то през целия период, в който те изпълняват своите трудови задължения към него. Също така, работодателите са задължени да уведомят Главната инспекция по труда в седемдневен срок, считано от първия работен ден на чужденеца. В сайта на институцията са предоставени формуляри за уведомление при назначаване на работа на едно или повече лица, които не са български граждани.

За да получи един чужденец работно разрешително, той първо трябва да не се намира на територията на България в момента, в който подава искане за достъп до българския пазар на труда. На второ място той може да дойде в страна едва след като е получил необходимите документи. Като трето условие за чужденците, желаещи да работят у нас е, че те могат да полагат труд единствено при работодателя, за когото са получили разрешение, както и дейността, която извършват трябва да отговоря на посочена в разрешението.

Виж също

АЕЦ Козлодуй

432 млн. евро ще струва 20 години повече живот на реакторите в АЕЦ „Козлодуй”

Седмият национален доклад на България за изпълнение на задълженията по Конвенцията за ядрена безопасност дава …