Валутни курсове за 29.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Премиерът на Великобритания е единствения, който може да реши кога да започне брекзит

Премиерът на Великобритания е единствения, който може да реши кога да започне брекзит

За решението, кога точно да влезе в сила член 50 от Лисабонския договор, отговаря само министър – председателя. Това е правомощие, дадено му от кралицата, от което следва че премиерът на Великобритания не би трябвало да се чака решение от парламента. Това стана ясно от съобщението на Оливър Летуин, ръководител на комисията от юристи, която консултира британското правителство след допитването за брекзит.

От мнението на комисията по този въпрос, още става ясно, че в решението си да активира член 50 премиерът има абсолютни правомощия, които не могат да бъдат предотвратени от действия на парламента. По време на среща на парламентарната комисия по външните работи Летун каза, че единствените които са правили някаква подготовка за напускането на страната от Европейския съюз са централната банка и министерството на финансите. Съветникът на министър – председателя обеща, че ще има подробно изготвен план за действие на страната спрямо брекзит, до момента когато във Великобритания ще има нов премиер (9 септември).

Правомощията на британския парламент не са напълно отнети, макар и че няма да гласуват за задействането на член 50, те ще трябва да дадат своят вот в полза на прекратяването на Закона за Европейските общности от 1972 година. Нормативният акт е в сила от момента, в който Великобритания се присъедини към Европейския съюз.

Оливър Летуин
Оливър Летуин, Източник: flickr.com/Policy Exchange

Друго интересно изказване бе направено от специалисти по конституционно право. Във вторник правният отдел на британското правителство съобщи, че френските им колеги са ги информирали, че макар да е задействан член 50, Великобритания може да сложи край на процедурата по напускане. Ако това в действителност е една от възможностите, британците да стенат отново европейци, то в идните години в Обединеното кралство ще бъде изключително нажежено. При евентуално събиране на необходимите подписи за провеждане на референдум, всички недоволни от брекзит, могат да променят хода на събитията, и по този начин да принудят премиера да спре процедурите по излизане от ЕС.

Относно, кога точно ще бъде задействан член 50, Тереза Мей, претендент за поста на Дейвид Камерън, каза че това няма как да се случи преди края на 2016 година. Според спекулации в парламента, влизането в сила на този член – който веднъж приет задължава страната да напусне ЕС в срок от 2 години – може да се проточи до края на другата година. Ако това се случи, то Великобритания ще бъде в много изгодна позиция, тъй като в държавите членки на ЕС ще са настъпили политически промени, и то в частност Франция и Германия, които в последно време се изявяват като основните членове, които вземат решения за бъдещето на съюза.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …