Валутни курсове за 29.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Общество / Наследяване на пенсиите предлагат пенсионните дружества

Наследяване на пенсиите предлагат пенсионните дружества

В писмо до Министерството на финансите, внесено ден преди края на общественото обсъждане на предложените от министър Владислав Горанов промени в Кодекса за социално осигуряване, пенсионните дружества предлагат да плащат девет вида пенсии, като се запази правото на наследяване при смърт.

102 страници съдържат бележките на фондовете и показват принципното си несъгласие с детайлите на предложените набързо и без съгласуване с бизнеса промени. Проектът на финансовото министерство предвижда да се изплащат само доживотни пенсии, като осигуреният да няма друго право да се разпорежда с тях, а в случай на смърт наследниците му да не могат да получат остатъка от партидата му. След пенсионирането всички средства да отиват в общ пул на пенсионната компания и оттам ще се изплащат пенсиите на надживелите пенсионери, които нямат достатъчно средства в партидите си.

Възрастна женаПредвидените промени в кодекса включват разширяване на понятията за свързани лица, пълно прелицензиране на пенсионните дружества, която мярка се смята за напълно излишна от тях, увеличаване на глобите за нарушения от 8 до 50 пъти и възможност Комисията за финансов надзор да забранява по своя преценка единични сделки на управляващите дружества, нови акционери, членове на управителните и контролните органи на фондовете.

Проектът обаче не позволява въвеждането на мултифондове, а средствата на осигурените да могат да се инвестират, в зависимост от възрастта им, с различен риск и доходност. Асоциацията на пенсионните фондове призовава, чак след като приключат стрес-тестовете на дружествата в края на годината и стане ясно реалното положение и проблемите, тогава да се предприемат евентуални действия. При миналогодишните промени в кодекса, когато се даде възможност за прехвърляне на  партиди към държавното осигуряване, мотивът на министерството беше принципът за свободен и информиран избор на осигурените лица, припомнят от пенсионните фондове. В писмото на Асоциацията се казва още:  „Нашата позиция е, че на лицата следва да им се предостави максимално широк спектър от пенсионни продукти, между които да направят своя избор, включително и по отношение на въпроса за наследяването на средства. За съжаление, видно от предложения законопроект, на осигурените лица не е предоставен такъв избор. Стои въпросът защо със законопроекта на осигурените е отказано право на избор в ключовата фаза на осигурителните правоотношения, а именно – получаване на пенсия”. С проекта се подменя принципът н апълно наследяване, който е елемент от правото на частна собственост, с пълна липса на наследяване, алармират директорите на пенсионните дружества.

„Този законодателен подход е нелогичен, непоследователен и има за последица ограничаване правата на гражданите за разпореждане със собствените им спестявания, създава несигурност за собствеността им и социалния им статус и поставя въпроса за реалните мотиви, които стоят зад законовите промени”, приключва с анализа на промените писмото.

Девет вида пенсии

Предложенията на Асоциацията включват осигурените да могат да избират между девет вида пенсии от частните фондове: пожизнена пенсия за старост; пожизнена пенсия за старост с гарантиран период на наследяване; пожизнена пенсия за старост с право на наследяване; допълнителна срочна пенсия за старост с гарантиран размер; еднократно или разсрочено изплащане на средствата по партидата при трайна неработоспособност; еднократно или разсрочено изплащане на средствата, ако не са достатъчни за изплащане на пенсията. Да бъде уреден въпросът с еднократно или разсрочено изплащане на суми на наследниците на починалото осигурено лице, независимо от това дали се е пенсионирало или не, да могат да изплащат и наследствени пенсии. Предложение на фондовете предвижда и осигуреното в универсален пенсионен фонд лице да има право пет години преди пенсия да получи до 50% от средствата, натрупани по партидата му, еднократно или разсрочено. Съгласно със Закона за наследството, наследниците да могат да получават натрупаните средства, еднократно или разсрочено, завършват с предложенията пенсионните дружества.

Виж също

Източник: Wikipedia

2577 данъчни проверки за месец по Черноморието

До два пъти се увеличават оборотите на дискотеки по Северното Черноморие, след като са поставени …