Валутни курсове за 23.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Криминални / Полицейска акция шокира Бургас

Полицейска акция шокира Бургас

Хотел и офис на охранителна фирма проверяват специалните части в града. Акцията е внезапна и обхваща три места едновременно. Жителите на Бургас станаха свидетели на невиждана от години полицейска офанзива на 2 юни. Маскирани полицаи щурмуваха различни части на града – хотел „България” в центъра, кв. „Лазур” и разклона за кв. „Долно езерово”.

Действията на полицаите бяха буквално сред минувачите, които не скриха уплахата и тревогата си, а с часове липсваше и официална информация по случая.

По неофициални данни показната акция, съпроводена от обиски, е водена във връзка с разследване на специализираната прокуратура срещу организирана престъпна група, която се е занимавала с рекет, отвличания и дрога.

В следобедните часове МВР е потвърдило задържането на 15 души в резултат от комбинираната операция на Криминалната полиция към ОД на МВР – Бургас, ГДБОП и жандармерията.

Контрол над действията им е осъществявала специализираната прокуратура, която е имала за цел задържането на членове на организирана престъпна група, занимаващи се с принуда, нанасяне на телесни повреди, палежи и трафик на хора, унищожаване или повреждане на имущество.

АрестСред задържаните са Петър Биберов-Кюфтето и Николай Мечков, свързани с различни престъплеия и държани под око от органите на реда през годините.

Мечков е задържан от прокуратурата още десетилетие назад, когато с партньора си Николай Далакманов стават известни като „бандата с кирките”.

Масова практика на двамата е повреждането на автомобили за сплашване и отмъщение, а акциите им ставаха показно, върху скъпи автомобили и на централно място в града.

В момента Мечков е свързан с охранителна фирма, намираща се на метри от сградата на ОД на МВР в Бургас. Офисът на фирмата се управлява от бивш полицейски служител и също стана обект на претърсване.

Свидетели виждат как Мечков и свитата му са задържани в кв. „Лазур”, където маскираните части обезвреждат трима души със здраво телосложение и ги държат под прицел до идването на подкрепления, след което ги откарват до ареста.

В полезрението на акцията попада и луксозен автомобил „Порше Кайен”, който е атакуван в кв. „Меден рудник” и е от автопарка на хотел „България”.

Мениджърът на хотела Георги Мицов обясни, че колата се използва за различни дейности в хотела, дори за превозване на клиенти. На 1 юни е предоставен на Петър Биберов, който държи под наем пералното помещение и фитнеса на хотела. На полицията е съдействано, с каквото е необходимо, когато е поискала достъп до определени помещения в сградата. Проверката там продължава с часове и е претърсван цял етаж от хотела, където има и офиси.

Арестуван е гост, настанен в една от стаите, който вероятно е свързан с друго престъпление. Полицейски автомобили подължиха дежурството пред сградата с часове, а малко след обед от входа на пералното помещение бе изведен самият Биберов в спортен екип и закопчан с белезници.

Трима маскирани изкараха през главния вход друг мъж с покрита глава.

Акцията се е подготвяла от месеци и в строга секретност, а реализацията й е от структурите за борба с организираната престъпност в града, като арестите са направени от спецзвеното към ОД на МВР – Бургас.

Биберов и Мечков излизат на сцената след извънредните избори през 2014 г., когато двама криминално проявени са задържани в навечерието на гласуването.

Акцията е извършена, без прокуратурата и МВР официално да съобщават за нея. За двамата е имало сигнал, че се занимават с покупка на гласове. След прекараната нощ в ареста са освободени и не им е повдигнато обвинение поради липса на доказателства.

Разследването на бандата с кирките премина през различни етапи. Мечков и Далакманов прекарват година и половина в затвора и са освободени, защото прокуратурата не успява да внесе в срок обвинението срещу тях. Спецпрокуратурата се захваща с бандата и внася обвинителния акт в специализиран съд. Николай Мечков е подсъдим в делото, което още не е приключило.

Виж също

Източник: Wikimedia/Иван Иванов

Пострадала при жестока катастрофа в Търновско е с опасност за живота

30-годишна жена от с. Батак е претърпяла катастрофа, при която е получила множество сериозни травми, …