Валутни курсове за 20.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Повечето европейци искат Великобритания да остане в Евросъюза

Повечето европейци искат Великобритания да остане в Евросъюза

Две седмици преди референдума във Великобритания се засилват настроенията на евроскептицизъм.

Проучване на американския изследователски институт „Пю” в десет страни от Европа показва съвсем лек превес на хората, които симпатизират на Европейския съюз51%. Според 42% националните правителства трябва да имат по-голяма свобода и власт.

Повечето европейци искат Великобритания да остане в Евросъюза, сочат пък резултатите от друго проучване, това на TNS.

На противната позиция са евроскептиците на Острова, където 43% са за напускане на блока, а 41% подкрепят членството. Евроскептиците са мнозинство и в Гърция, сочат изследванията на „Пю” – 71%, във Франция пък 61% недолюбват Евросъюза и точно при французите е отбелязан най-резкият спад в привържениците на обединението за една година. В темповете на спад следва Испания – 16%, Виликобритания – 8% и Италия – 6%. Изследването е проведено между 4 април и 12 май на територията на 10 страни, представляващи 80% от населението на съюза и произвеждащи 82% от Брутния вътрешен продукт, и обхваща 10491 анкетирани. ЕС, картаВ Полша е най-голяма подкрепата към ЕС цели 72%, следват Унгария – 61%, съпоставено с 27-те процента подкрепа в Гърция, 38% във Франция и 47% в Испания. Данните на TNS показват, че германците са най-големите привърженици на оставането на Великобритания – 79%. На противното мнение са 15%, които мислят, че британците трябва да напуснат съюза.
Мнозинството от анкетираните смятат, че политическата обстановка ще се влоши, ако се стигне до излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Само германците са оптимисти и по този въпрос и смятат, че това няма да окаже особено влияние.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …