Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Култура / Пловдивчанин вървя цели 5 км. с едничката цел да дари ценни книги

Пловдивчанин вървя цели 5 км. с едничката цел да дари ценни книги

Мъж от Пловдив трогна всички, изминавайки цели 5 километра и то за какво…

Мъжът от Пловдив геройски изминал разстоянието от цели 5 километра и то в най-горещата част от денонощието. Той крачил от гара Белово до Мененкьово, а единствената цел на този подвиг била да остави книги в местното читалище. Самото то бе опожарено в края на миналия месец.

Неочакваният жест

Пловдивчанинът Иван Пехливанов се появил неочаквано на обяд в с. Мененкьово, като със себе си носел раница и чанта, пълна до горе с книги. Мъжът дарил и изключително ценни екземпляри от личната си колекция. Освен това доблестният човек предоставил и четива, написани лично от него. В това число влиза книга, която е изцяло написана на историческа тематика, а основният й герой е поп Никола Белчов от Копривщица. Именно неговият образ е този, който се е грижел за приготвянето на лъвчетата, предназначени за калпаците на въстаниците.

В днешно време подобни подвизи са рядкост, но Иван Пехливанов доказа, че българинът е наистина „културно зависим“ и остава съпричастен на подобни инциденти като този с изгорялата селска библиотека.

Бъди деен – дари книга

Книги
Източник: Pixabay

Скоро след като сградата на Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ бе опожарена и от нея не остана и следа, много от местните жители се обърнаха към всеки, който може да помогне – единствено дари книги. Сред апелиралите са библиотекарката Венка Вакарелска и председателят Иван Адов. Двамата помолиха граждани и организации да се отзоват, оставяйки всякакъв вид литература. Както следва, основната цел е селската библиотека отново да просперира.

За да не бъде прекъснат процесът на четене, кметството се е погрижило да помести в сграда си импровизирана библиотека. В пожара бяха напълно унищожени 11 хиляди книги. Изключително много хора и то от цяла България са заявили своето желание да предоставят безвъзмездно различни четива.

Освен това, в кампанията по набиране на книги се е включила и Езиковата гимназия в Пловдив. Ръководството й е отредило до библиотеката да стигнат 10 кашона с томове. Инициативата очевидно се приема присърце, тъй като повечето от изпратилите книги, дори поемат и разноските по доставката. Местни жители също не остават безразлични, а се включват активно в инициативата.

Очевидно и министърът на културата Вежди Рашидов не е загърбил проблема. Той е бил така добър да предостави над 100 заглавия, основната тематиката на които е историческа и фолклорна, но не липсва и детска литература.

Виж също

Източник: Wikipedia

Пловдивският зоопарк ще се погрижи за камилите като климатизира обитанията им

Редица модерни придобивки очакват обитателите на зоологическа градина в Пловдив Розовото фламинго буквално обича да …