Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Общество / Петима ще се съревновават, а само един ще отнесе титлата „Почтен магистрат“

Петима ще се съревновават, а само един ще отнесе титлата „Почтен магистрат“

Само 5 участници ще се борят за заветното първо място

Преди няколко месеца от Министерство на правосъдието обявиха, че ще организират конкурс, в който ще се определи кой е „най-почтеният магистрат“. Въпреки че в България не липсват магистрати, само 5 кандидатури ще се впуснат в надпреварата на този нов и интересен конкурс на Министерството на правосъдието „Почтен магистрат“. Без значение кой ще оглави почетната позиция, кандидатурите на кандидатите или по-конкретно организациите, които да има гласували доверие и са ги издигнали – остават в тайна.

На електронната страница на институцията всеки, който се интересува може да погледне. Четирима мъже и само една дама ще се борят за челната позиция. Ето ги и кандидатурите, както следва:

  • Станимир Димитров, прокурор СГП
  • Севдалин Божиков, съдия, Апелативен съд –Пловдив
  • Божидар Джамбазов, прокурор, ВКП
  • Тодор Куюмджиев, прокурор, Районна прокуратура-Елхово
  • Павлина Панова, съдия, Върховния касационен съд.

Като крайна дата за оповестяване на резултатите е приета 13-ти юли. Самото спечелване на наградата „Почтен магистрат“ няма да донесе на получилият я финансово възнаграждение.

Диплом и плакет на Министерство на правосъдието – това са двете поощрения, с които някой ще си тръгне от конкурса.

Условията са повече от ясни

От информацията за конкурса става ясно, че всеки номиниран кандидат трябва да отговаря на следните качества: да бъде първо – уважаван, благороден, достоен, почитаем, достопочтен.

Не трябва да забравяме, че и самата кандидатура трябва да е подплатена с множество различни факти, конкретно свързани с основните принципи на Кодекса за етично поведение на съответния магистрат.

Европа: Никак не напредвате откъм съдебна система

Съдийски чук
Източник: Wikimedia / Chris Potter

В края на януари месец тази година, Европа не се стърпя и направи огромна забележка относно българската съдебна система. Докладът на Европейската комисия бе повече от красноречив, тъй като в него се посочва повече от сериозни системни нарушения. Освен това се засяга въпроса – дали съдът в България представлява независима институция.

Въпреки че реформи в съдебната система привидно бяха внесени, но всички критики за изминалата 2015 година обра прокуратурата и Висшия съдебен съвет. В това числи влиза и аферата покрай скандала, прочул се като „Яневагейт“.

От ЕК повече от ясно заявиха, че: „Бавният напредък в борбата с корупцията по високите етажи на властта и по делата, свързани с организираната престъпност, продължава да подкопава общественото доверие в способността на българските органи да гарантират правосъдие“.

Виж също

Източник: Wikipedia

2577 данъчни проверки за месец по Черноморието

До два пъти се увеличават оборотите на дискотеки по Северното Черноморие, след като са поставени …