Валутни курсове за 28.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Близо до Вас / Патриарх Неофит и омбудсманът Мая Манолова посетиха Празника на черешата в Кюстендил

Патриарх Неофит и омбудсманът Мая Манолова посетиха Празника на черешата в Кюстендил

Традиционният Празник на черешата се проведе за девети пореден път в Кюстендил. Въпреки намалялата от лошото време реколта от 5000 на 2000 тона десетки сортове изпълниха щандовете, а народна музика и изложение на традиционни занаяти допълниха битовата обстановка на празника.

Домакин на проявата бе кметът на Кюстендил Петър Паунов, който лично посрещна високите гости

Патриарх Неофит
Патриарх Неофит, Източник: БПЦ

Патриарх Неофит уважи събитието, а другите духовни лица бяха викарият на Софийския митрополит, Браницкият епископ Григорий, както и игуменът на Рилския манастир, Адрианополският епископ Евлогий. От светската власт присъстваха вицепремиерът Меглена Кунева, зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, омбудсманът на Република България Мая Манолова, както и народни представители и посланиците на Египет и Испания.

Момичета с народни носии посрещнаха гостите и им показаха как се прави сладко от бели череши и вешало.

Деца бяха подредили образи на животни, използвайки бели и червени череши. Любопитни туристи от Франция, пристигнали специално за празника, поискаха да запечатат на снимка паметния момент от присъствието на нашите управници.

Мая Манолова спря при децата и им разказа, че като малка се е научила от баба си да прави сладко от череши. Тя чу и неволите на производителите, които й се оплакаха от лошата реколта. Меглена Кунева влезе в ролята си на просветен министър и изтъкна поводите за гордост, а това са трудът на хората, образованието и науката, които са основата, за да може да се говори за овощарство и производство изобщо. В образованието трябва да се набляга на практиката, за да може тези, които имат желание и са усвоили знанията, да ги приложат на практика. Тя констатира, че с всяка година черешите стават все по-вкусни, но това се дължи не само на труда, но и на ума, вложен при селектирането им.

Мая Манолова
Мая Манолова, Източник: Facebook

Мая Манолова от своя страна обобщи лошата реколта и свиването на добива до 2000 тона и увери, че е инициирала среща с министъра на земеделието Десислава Танева, на която ще я информира за положението в сектора и ще изиска законодателни промени, които да защитят дребните производители при бедствие или години на лоша реколта. Тя напомни на производителите на сливи и ябълки да побързат да подадат заявления за обезщетение на съсипаната им реколта.

Заместник-министърът на земеделието Васил Грудев отговори на питанията на гражданите и заяви, че оценките за пропадналите площи са направени, колегите му от Областната дирекция „Земеделие” в Кюстендил са извършили над 30 огледа в земеделските стопанства и са описали пораженията.

Всички, за които се установи, че са пострадали от лошата реколта, ще получат обезщетения, увери той

Грудев завърши, че информацията за финансовия размер на пораженията от цялата страна предстои да бъде обобщена и препоръча на малките стопани да се организират в по-големи групи, за да може държавата да им помогне с финансиране, защото няма как единичният производител да предостави конкурентна продукция.

Директорът на Инситута по земеделие в Кюстенил проф. Димитър Домозетов информира за десет сорта череши, които са се оказали по-устойчиви на лошите метеорологични условия и са издържали на отрицателните температури в края на април. Подчерта, че сорт „Стефания” е продаден в Китай, а черешите от сорт „Самит” са с големина от 32 до 34 мм. Два нови самоплодни сорта, които се опрашват сами, са утвърдени от института през миналата година, а на тазгодишния празник институцията представи 56 сорта череши заради лошата реколта. Селекционерът в института доц. Николай Христов обобщи, че 95% от реколтата е унищожена, а в други години е имало над 120 сорта.

От специална комисия бяха определени победителите в надпреварата за най-красиво подреден щанд, избрана бе най-едрата череша и наградено най-красивото вешало.

Погледът назад във времето показва, че празникът се провежда за първи път преди девет години, но още през 1896 г. се е провело национално овощарско изложение и Кюстендил е обявен за майка на овощарството и затова местните тачат много събитието.

Виж също

Варна

Без изненади в конкурса за главен архитект на Варна

Заемащият длъжността главен архитект на Варна Виктор Бузев очаквано спечели конкурса за длъжността, след като …