Валутни курсове за 20.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / За падане на санкциите срещу Русия зове резолюция, приета в Ломбардия

За падане на санкциите срещу Русия зове резолюция, приета в Ломбардия

Пореден италиански регион призовава в резолюция правителството да свали санкциите срещу Русия и да признае анексирането на Крим. Това съобщи партийният лидер на „Северна лига” в Ломбардия Паоло Гримолди, който е и автор на резолюцията. Той нарече деня на приемането й „исторически” и характеризира ограниченията срещу Русия като „безполезни и абсурдни”.

Венето и Лигурия бяха областите, които преди Ломбардия отправиха същия призив.

Европейският съюз удължи санкциите срещу Русия с още шест месеца, след като на 21 юни постоянните представители на страните-членки се договориха за това. Руският президент Владимир Путин изпревари събитията и обяви на свой ред, че удължава ембаргото за стоки от ЕС и някои други държави до 31 декември 2017 г.

Паоло Гримолди
Паоло Гримолди, Източник: YouTube / Lega Nord Padania

Европейските лидери стигнаха до това решение след обсъждане на изпълнението на Минските споразумения и прекратяването на военните действия в Донбас. През 2014 г. бяха наложени санкции от САЩ и ЕС върху отбранителния, финансовия и икономическия сектор на Русия след руската помощ за сепаратистите в Източна Украйна, с които Москва твърди, че няма нищо общо и в отговор наложи ембарго за селскостопанска продукция от европейските държави.

Мненията относно санкциите срещу Русия са двуполюсни в страните от ЕС.

Словакия, която ротационно председателства общността, е на мнение, че те трябва да се облекчат. Балтийските републики и Полша, които се опасяват от конфликт, подобен на този в Украйна, настояват за оставане на рестрикциите и спазване на Минските споразумения.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …