Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Култура / Опитите за завземане на „Св. София” от мюсюлманското вероизповедание продължават

Опитите за завземане на „Св. София” от мюсюлманското вероизповедание продължават

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

„Агия София” на гръцки и „Ая София” на турски е християнска базилика, построена в чест на византийския император Юстиниан І през 537 г. и е известна с архитектурата си куполна сграда. Превърната е в джамия след завладяването на Константинопол от султан Мехмед ІІ през 1453 г.

В последно време зачестяват опитите за връщане на сградата към мюсюлманското вероизповедание, срещу гръцкото правителство протестира и преди месец официално възрази против рецитирането на Корана в „Света София”, а от турското външно министерство определиха критиката като „неприемлива”.

На първи юли, за първи път от 85 години насам, повикване на мюезина за молитва прозвуча в християнския храм.

На Лайлат ал Кадр, което в превод е „нощта на властта”, в историческия квартал „Султанахмет” от минаретата се е чул призив за задължителна молитва с първото откровение в Корана на пророка Мохамед.

Тази стъпка през свещения за мюсюлманите месец Рамазан ще разпали отново спора за използването на историческата сграда, която е музей от 1935 г., от времето на Мустафа Кемал Ататюрк, бащата на Турската Република.

Мюезинът и друг път е отправял призива през последните четири години, но е произнасял молитвата в стая от музейните площи, а не така явно, във вътрешността на катедралата, бивша джамия от османския период.

На 2 юли повикването за молитва бе излъчено и по телевизия с участието на ръководителя на дирекцията по вероизповеданията Мехмет Гьормез.

Той характеризира терористичната атака на летище „Ататюрк”, в която загинаха 44 души, като част от „войната, която се води срещу исляма”, защото ислямът бил жертва на тероризма. Тероризмът води не само до човешки жертви, но и накърнява вярата в най-високите стойности, които ислямът е показал на човечеството.

Виж също

Източник: Wikipedia

Пловдивският зоопарк ще се погрижи за камилите като климатизира обитанията им

Редица модерни придобивки очакват обитателите на зоологическа градина в Пловдив Розовото фламинго буквално обича да …