Валутни курсове за 24.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / ООН: България не се справя с бежанците

ООН: България не се справя с бежанците

В последно време Сръбско-унгарската граница се превърна в място, през което мигрантите смело преминават, в повечето случаи без да бъдат притеснявани.

България е една от страните, в които броят на задържаните бежанци стремглаво расте. В това число влизат и децата, които нямат придружител. Това е основният проблем, който Зеид Раад Ал Хюсеин – върховния комисар на ООН по правата на човека коментира.

„Ройтерс” съобщава, че освен това Ал Хюсеин смята за осъдителна „широко разпространената антиимигратска риторика”, която „насърчава климат на разделение, ксенофобия и дори – както в България – незаконно насилие”.

Очевидно положението в централното Средиземноморие и на Балканите не е никак розово, тъй като върховният комисар на ООН си е позволил да изпрати свои колеги на оглед. След като те щателно проучили обстановката са стигнали до заключението, че броят на задържаните бежанци е нараснал действително много. Ситуацията в Италия и Гърция е в същото положение. Тези констатации бяха изявени от Ал Хюсеин на откриването на втората годишна сесия на Съвета по правата на човека на ООН.

БежанциСъщевременно ситуацията по сръбско-унгарската граница ескалира. Това съобщи Джордж Баконди – основният съветник по въпросите на националната сигурност на унгарския премиер Виктор Орбан.

Освен това Баконди сподели: „Реактивирането на маршрута през Унгария е факт. Всеки ден има опити на групи от по няколко стотин души, които се опитват нелегално да пристигнат у нас“.

За да онагледи думите си, той посочи като реален пример „присъствието на три милиона имигранти в Турция”. Съветникът е на мнение, че властите в Анкара не са безразлични към проблема със зачестилите пришествия на бежанците, а напротив – те напълно знаят как да се възползват от ситуацията.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …