Валутни курсове за 18.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Не е решено за единен кандидат на Реформаторския блок

Не е решено за единен кандидат на Реформаторския блок

Шефът на предизборния щаб на ДСБ Стоил Яков коментира, че е прибързано изявлението за общ кандидат-президент на Реформаторския блок, след излязлото по-рано съобщение, че всички партии от коалицията са взели решение за единна кандидатура на изборите през есента.

Идеята за обща кандидатура не е нова и се лансира отдавна, но Реформаторският блок трябва да спази учредителните си документи и да свика съюзен конгрес. В противен случай възможността за реализация на този проект ще отпадне. Първо трябва да се проведат важни и тежки разговори вътре в Блока и тогава да се излиза със съобщение за един кандидат.

Стоил ЯковПри различните партии от коалицията има ”явно несъответствие в оценките към властта и начина на управление на държавата”. След като мнозинството не прие предложенията на Реформаторския блок за промени в Конституцията през декември, ДСБ напусна управлението, докато останалите партии – ДБГ, СДС, Народна партия „Свобода и достойнство” и БЗНС, все още подкрепят статуквото.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че не е сигурно издигането на единен кандидат на Реформаторския блок за изборите, като уточни, че партията му в момента преценява кандидатурата на претендент извън партиите от коалицията, която да може да събере по-голям брой избиратели.

Яков изтъкна и условието, което от СДС поставят към евентуалната номинация. Те искат единната кандидатура да е в резултат от вътрешни избори, а допълнително условие към нея е да бъде надпартийна. От ДСБ нямат нищо против вътрешните избори, но да бъде спазена процедурата от учредителните им документи.

„Искаме това споразумение да стане факт, да се изпълни със съдържание. За нас издигането на обща кандидатура през съюзен конгрес е начинът да се допитаме до избирателите”, обобщи шефът на предизборния щаб.

При последния опит за свикване на съюзен конгрес преди две години избухна скандал, защото очакванията бяха за лидер на Реформаторския блок да бъде избран Радан Кънев, но от СДС и Движение България на гражданите го бойкотираха.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …