Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Общество / Няма измама с пенсионните фондове

Няма измама с пенсионните фондове

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин смята, че няма национализация на средствата, събрани в пенсионните фондове, с предлаганите от Министерството на финансите промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО).

„Очаквам от фондовете да имат ясна позиция, хубаво е да поискат среща и да участват в общественото обсъждане. Досега не са поискали среща с министъра на финансите и не са изпратили становище по промените”, направи препоръка той, след като чу обвиненията, отправени от Реформаторския блок, че промените в КСО са „най-голямата кражба в държавата след КТБ”.

Ивайло КалфинМинистерството на финансите да се запознае с всички промени и да вземе становище какво точно да внесе като промени. Общественото обсъждане е в ход и все още няма процедура за съгласуване и дебати със социалните партньори, продължи Калфин.

Финансовият министър Владислав Горанов иска всички средства да отиват в обща партида вместо по индивидуална, а наследяването да се премахне, заподозряха от Реформаторския блок. Още повече, че промените засягат 3,5 млн. души, които внасят 5% от заплатите си в частни фондове през последните 16 години, а това прави една сума от 7,7 млрд. лева.

„На пенсионните фондове предстои да издържат стрес тест по правила, които се прилагат на банките. Надявам се да покажат добри резултати, защото това ще е оценка на състоянието им”, обясни министърът. Калфин добави, че предложението да се регулират индивидуалните партиди от втория стълб, така че да могат да се наследяват, трябва да залегне в законовите текстове, но да дойде от самите пенсионни фондове, които да нямат проблем при плащането на втората пенсия.

„В момента изискването е фондовете да плащат до живот втората пенсия и партидата да се унаследява. По какъв начин ще се компенсира, ако някой си е изразходвал партидата, докато е още жив, или, ако някой почине и още има средства в партидата, отговорността е на фондовете и би трябвало да го предложат. Очаквам от тях отговор, а не от министъра на финансите”, изрази надежда държавникът.

Изминалата година е показала, че няма атака срещу пенсионните фондове, няма масово излизане на капитал от пенсионните фондове в НОИ, няма хора, които да бягат от тях. Всички очаквания за национализация се оказаха неверни, допълни той.

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че може да оттегли предложението пенсиите от универсалните фондове да бъдат само пожизнени, а когато започнат да се изплащат, натрупаните суми по индивидуалните партиди да се прехвърлят в общ пул и да се разпределят оттам.

„Бурната реакция за промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО) по-скоро ме кара да мисля, че някой има притеснения и се опитва да замете тази тема. Но нека тези притеснения си останат само в моята глава”, изрази оптимизъм Горанов.

Виж също

Източник: Wikipedia

2577 данъчни проверки за месец по Черноморието

До два пъти се увеличават оборотите на дискотеки по Северното Черноморие, след като са поставени …