Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Образование / Нов формат на матурите за зрелостници

Нов формат на матурите за зрелостници

Сегашният Министърът на образованието Меглена Кунева заяви, че оттук нататък матурите за зрелостниците ще бъдат провеждани под нов – модулен формат.

Още от тази есен сегашният вид на изпита ще бъде заменен, тъй като очевидните пропуски в досегашните матури доведоха до различни сривове.

Меглена КуневаМинистърът подели: „Следващата изпитна сесия ще сложи началото на новият формат, съответстващ на времето, в което живеем. Ще бъде много по-различно от досегашно представяните модули, които дават възможността за абсолютна свобода в класната стая – в частност напускането й. Също така се цели се да се избегне преписваческата дейност.“

Министър Кунева подчерта, че желанието и целите на просветното министерство са за вземане на най-правилното решение. Затова изключително старателно ще бъде събирана информация и анализи, за да се избегнат недоразумения.

Всички знаем как през години безобразно изтичаше информация за матурите. И не само – самото съдържание на зрелостния изпит. За да подобри сигурността му, министърът прибягва към модулната система на изпитване.

Виж също

Дебитна карта

Магнитни или дебитни карти отварят вратата на гимназия

Нов пропускателен режим с безплатни дебитни карти или с магнитни карти, които ще струват 2 …