Валутни курсове за 18.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Общество / Такса „смет” да се изчислява спрямо броя на членовете в домакинството

Такса „смет” да се изчислява спрямо броя на членовете в домакинството

Въпросите в боклука никога не свършват.  Компромисни варианти или директно справяне с тях са новите внесени промени?

Две са новите промени, предвиждани от Закона за местните данъци и такси, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на финансите.

Закона за местните данъци и такси предвижда промени, според които фирмите и гражданите да плащат такса смет, купувайки от съответната община специални торби за отпадъци или според броя на членовете в домакинството.

Такса до този момент

Досега размерът на такса смет се определяше от данъчната оценка на имотите, а след приемането на промените, таксата ще се определя според количеството изхвърлени отпадъци. Общините ще имат привилегията сами да определят правилата, по които ще бъдат разделяни необходимите разходи за поддържка на чистотата, като те ще бъдат разпределяни между всички жители. Освен това, общините ще могат да избират между няколкото варианта, посочени в проекта.

Кофа за боклукТри са начините за определяне размера на таксата за услугата по събиране и транспортиране на битови отпадъци.

  • Първият се осъществява чрез индивидуалното измерено количество отпадъци за даден имот, включително чрез торби с определени рамки на товароносимост и вместимост.
  • Вторият начин представлява определяне честотата на извозването на боклука, съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове за превозване.
  • Третият се базира на броя на членовете, живеещи в даден имот.

Въпреки това общинският съвет на съответната община, си запазва правото да приема различни критерии за определяне на таксата за отделните населени места.
В зависимост от избрания вариант за действие, ще бъдат предприети различни мерки.

Ако бъде избран първият вариант –  за определяне на таксата според броя на торбите с определена вместимост, може да се определи минимален брой торби, които да бъдат закупени от задължено лице за календарна година. Ако се прибегне към втория начин и за критерий се сметне броя на жителите, може да се искат различни суми според предназначението или вида на имота.

Виж също

Източник: Wikipedia

2577 данъчни проверки за месец по Черноморието

До два пъти се увеличават оборотите на дискотеки по Северното Черноморие, след като са поставени …