Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Ново административно деление в България заради европейски изисквания

Ново административно деление в България заради европейски изисквания

Източник: Flicker/ MPD01605
Източник: Flickr/ MPD01605

Очаква се преразпределение на областите и общините в България. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на форума „Региони в растеж“, който се проведе в Бургас.

Регионалният министър обясни, че тази мярка е належаща тъй като от Европейския съюз изискват промяна в административното деление, съобразно броят на населението във всяка една област. Преразпределението на областните градове ще бъде включено в следващия програмен период на страната – 2020. Това се прави, с цел България да започне да отговаря на европейския регламент за териториално разделение. Сред най-важните причини, поради които ще се извърши новото деление на страната са напускането на Великобритания от Европейския съюз, подходът за усвояване на еврофондове, както и програмата „Европа на региони“.

Министър Павлова още съобщи, че в България ще има нов регион, който ще бъде София след 2020 година. Той и както останалите шест ще бъдат ще бъдат обект на планиране от инвестиционна гледна точка, а парите които ще бъдат вложени в тях ще бъдат от Европейския съюз.

Оперативна програма „Региони в растеж“

Усвояването на средствата по тази програма ще доведе до децентрализиране на областните градове, което пък от своя страна ще е в полза на общините. Всяка една община, за първи път до сега, ще получи правото да разпределят финансите си към определени проекти. Веднъж приета дадена инвестиционна програма от управляващия орган, цялата отговорност – за определянето на проекта, избирането на екип, извършващ дейността по него и такъв който да отговаря за реализацията му – ще бъде оставена в ръцете на общините. Те ще играят ролята на междинни звена, добави Павлова.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …