Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Здравеопазване / НЗОК съветва здравноосигурителните книжки да бъдат неизменна част от лятната почивка

НЗОК съветва здравноосигурителните книжки да бъдат неизменна част от лятната почивка

Източник: Pexels
Източник: Pexels

От Националната здравноосигурителна каса препоръчват здравноосигурителна книжка да се носи по време на летните отпуски. Причината – всички здравноосигурени лица имат право да получат медицинска помощ, която да бъде пусната по линия към Касата. В случай, че пациент има здравословни проблеми, той може да се възползва от услугите на всеки общопрактикуващ лекар и съответно да заплати само потребителска такса, но само в случай че представи своята здравноосигурителна книжка.

НЗОК съветва хората да изискват документ за заплатени манипулации, за които от пациента са поискано допълнително заплащане. Освен това оказаната спешна и неотложна медицинска помощ в центровете за спешна помощ е напълно безплатна, припомнят от Здравната каса.

Гражданите, които използват рецептурни книжки, с които получават безплатно или заплащат само частично лекарства, могат да ги получат или закупят от всяка една аптека в страната, която работи с НЗОК. Единственото ограничение за хронично болните българи, използващи преференциалните цени към Касата, се отнася за тези, които употребяват силни лекарства, в чийто състав влизат упойващи или наркотични вещества. Този тип лекарства, могат да бъдат закупени преди лятната почивка, от региона в който се намира личният лекар на болния и то от аптеки, които имат договор с РЗОК на съответното населено място.

При наложително постъпване в болница, здравноосигурените граждани трябва да се обърнат към най-близкото такова здравно заведение. След извършен медицински преглед и настаняване по клинична пътека, пациента заплаща единствено потребителска такса в размер на 5,80 лева на ден.

За почиващите в чужбина, но в пределите на Европейския съюз, Норвегия, Лихтенщайн и Исландия, от Здравната каса съветват преди заминаване да се извади европейска здравноосигурителна карта или удостоверение, която я замества, но е с временна валидност. За да се извади е необходимо да се посети клон на ДСК, а процедурата по издаването и е с продължителност 15 дни. За два дни, пък се издава временното удостоверение от РЗОК на съответния град по лична карта.

При необходими стоматологически услуги, от Касата напомнят че такива могат да бъдат използвани от всички зъболекари в страната, които имат договор с нея. За целта също е необходимо представянето на здравноосигурителна книжка.

Виж също

Лятна жега

За две седмици са приети повече от 7,5 хиляди японци с топлинни удари

Заради топлинен удар над 7,5 хиляди души са настанени в японски болници. Тези данни са …