Валутни курсове за 24.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Икономика / НАП и Икономическа полиция удариха Марешки, той е спокоен

НАП и Икономическа полиция удариха Марешки, той е спокоен

Агенция „Митници”, НАП и Икономическа полиция влязоха в бензиностанциите на Веселин Марешки.

Целта е изненадваща проверка на произхода на горивата. Други подробности за мащабната акцията не се съобщават, дори институциите не обявяват официално за нея.

В Икономическа полиция и при данъчните са постъпили сигнали, че част от доставчиците на горива в бензиностанциите на бизнесмена имат данъчни нарушения.

Самият Марешки потвърди за проверките, които му извършват, но видимо не показа притеснения, а обяви, че ги подкрепя, за да се видело, че всичко е изрядно. Освен това той изрази надежда, че не само той, но и всички играчи на пазара с петролни продукти ще бъдат проверени, за да се изясни кой плаща данъци и кой – не.

Полицията има съмнения към две фирми, крайни снабдители на Марешки

Те били в списъка на НАП от рискови компании за измами с ДДС. Едната притежавала данъчен склад в Разлог, откъдето се разпространяват горивата по веригата на бизнесмена, макар че са закупени от рафинерията в Бургас.

Веселин МарешкиВеселин Марешки е прехвърлил част от фирмите на името на майка си, защото смята да се заеме с политика. Официално е обявил и кандидатурата си  за президент. Той отказа да коментира непотвърдени информации, но бе категоричен, че няма повод за притеснение.

Името на крупния бизнесмен, който е собственик и на верига аптеки, излезе на преден план преди няколко месеца, когато обвини водещите вериги бензиностанции в страната в картелно споразумение за цените и започна да продава, първо във Варна, а постепенно и в други градове, горивата в бензиностанциите си на драстично по-ниски цени.

Това до известна  степен оказа натиск на пазара и горивата осезаемо поевтиняха. Ефектът от това плавно започва да избледнява, защото междувременно петролът поскъпна почти двойно, а цените отново тръгнаха нагоре с приближаване и на летния сезон.

Виж също

АЕЦ Козлодуй

432 млн. евро ще струва 20 години повече живот на реакторите в АЕЦ „Козлодуй”

Седмият национален доклад на България за изпълнение на задълженията по Конвенцията за ядрена безопасност дава …