Валутни курсове за 24.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Мариано Рахой печели в Испания, но с недостатъчна преднина

Мариано Рахой печели в Испания, но с недостатъчна преднина

Мариано Рахой и неговата консервативна Народна партия спечелиха 33% от гласовете на извънредните парламентарни избори, но 137-те мандата в 350-членния парламент не му осигуряват нужното мнозинство, за да управлява самостоятелно.

Въпреки очакванията, Социалистическата партия на Педро Санчес успя да се пребори за второто място и със своите 22,6% ще разчита на 85 депутати. В последно време социалистите, изглежда че губеха все повече позиции и хората се преориентираха към коалицията „Унидос подемос” (Заедно можем). Предвождана от крайнолевите популисти на Пабло Иглесиас и неговата „Подемос”, за която социолозите до последно предричаха второто място, ултра лявата формация ще трябва да се задоволи с 21,2% и 71 депутатски места.

Проевропейската либерална „Сидуиданос” запази позициите си от предишните избори и спечели 13%, които й носят 32 мандата.

Мариано Рахой
Мариано Рахой, Източник: Wikimedia

Това съотношение на силите прави крайно интересни предстоящите политически совалки и договорености, защото много трудно една политическа сила ще може да състави работещо правителство.

Ще трябват сериозни компромиси, за да бъде сформирано парламентарно мнозинство, а се сбъднаха опасенията на хората, че и след изборите положението трудно ще се промени, защото резултатите са близки до тези от предходните избори, когато не беше съставен функциониращ кабинет.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …