Валутни курсове за 29.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Икономика / 3.8% по-малко строителна продукция от началото на 2016

3.8% по-малко строителна продукция от началото на 2016

От началото на тази година са регистрирани понижени нива на построени сгради. Строителството у нас се е свило с 3,8% през първото тримесечие, като база за сравнение са използвали данни от периода октомври – декември 2015 година. Съобразно данните по месеци, март е отчел най-голям спад – 1,5%.

Според проучване на Националния статистически институт, през април, въпреки отрицателните нива през предходните месеци, се възвръща доверието в този отрасъл. От НСИ прогнозират, че резултатите през второто тримесечие на годината ще се покачат. Експертите от Института се уповават на информацията, че производствения график на строителните фирми, към днешна дата, е обвързан, посредством договори за по-дълъг период от време, за разлика от началото на годината.

Строеж къщаПо данни от статистическата служба Евростат, март е бил най-слабия месец в строителния бранш през 2016, отчетен е спад от 0,9% в еврозоната и 1,4% в страните от Европейския съюз. За изминалата година резултатите също са отрицателни, съответно 0,5% и 1,4%. Така например, спадът в еврозоната, за март тази година сравнен с годишните отчетени резултати, се дължи на понижаването на гражданското строителство с 2,9%, при строенето на сгради се наблюдава повишаване с 0,1%. Според същите заложени критерии, в Европейския съюз също се наблюдават по-ниско гражданско строителство с 1,4% и по-висока строителна дейност при сградите, където изграждащите действия са с 1% повече.

Швеция, Германия и Испания са държавите, които отчитат растящи нива на строителна продукция за първите три месеца, докато в Унгария, Словения, Литва и Латвия те са намаляващи. Средната статистика за всички страни в ЕС, показва повишение в тази сфера на дейност с 0,3% през януари, февруари и март.

Виж също

АЕЦ Козлодуй

432 млн. евро ще струва 20 години повече живот на реакторите в АЕЦ „Козлодуй”

Седмият национален доклад на България за изпълнение на задълженията по Конвенцията за ядрена безопасност дава …