Валутни курсове за 29.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Лъжи, демагогия и заиграване със страховете на хората са довели до Брекзит, смята Плевнелиев

Лъжи, демагогия и заиграване със страховете на хората са довели до Брекзит, смята Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев коментира , че няма нито един проект на националисти и популисти, който в исторически план да е успял и да е довел до прогрес човешкото развитие.

Референдумът във Великобритания е бил плод на заиграване със страховете на хората, изказали са се много лъжи, в действие е влязла и демагогията.

Президентът оправдава притеснението на хората, но политиците са виновни, че го използват, а не дават устойчиви решения на проблемите.

Плевнелиев допълни, че дълбоко вярва в референдумите и негова лична гордост е, че е първият държавен глава, който е инициирал такова допитване. В неговия мандат са проведени два референдума, а има вероятност да се случи и трети.

Уточнението е, че в допитванията не трябва да бъдат допускани противоконституционни въпроси, каквито съдържа референдумът, предложен от екипа на Слави Трифонов. Допускането на подобни въпроси и отменянето на вече взети решения от Конституционния съд само намаляват тежестта на институциите, а това е последното, което президентът иска. Точно в името на това доверие Плевнелиев е сезирал Конституционния съд, за да може волята на народа, изразена на вота, спокойно да бъде изпълнена от народните представители. Обратното вкарва държавата в конституционна драма и институционална криза, убеден е президентът.

Росен Плевнелиев
Източник: Росен Плевнелиев / president.bg

Той ще продължи да се бори за демократичните ценности, с риск да му скъсат отново снимката, визирайки постъпката на един от сценаристите на Слави Трифонов.

След референдума във Великобритания, британците трябва по-бързо да решат по кой път искат да поемат, прикани Плевнелиев, защото отлагането на проблема не го решава, а го задълбочава. На неяснотата трябва да се сложи край, а след като са казали А, да имат смелостта да кажат и Б, образно се изрази президентът. Съществуват винаги варианти за решение в едната или другата посока, уточни Плевнелиев.

Държавният глава помоли да не се спекулира с темата за създаване на супердържава между Германия и Франция, защото това е търсене на сензация. Росен Плевнелиев ще продължи да насърчава нови интеграционни проекти, защото е убеден европеец, но в случая не става дума за свръхдържава, а за силен съюз от силни национални държави, уточни президентът. Той засегна отново и въпроса за оттеглянето си от президентската надпревара и анонсира, че няма да прави партия, нито ще става партиен член и че не е станал президент заради властта, а защото президентът представлява държавата и убеждението му е, че достойно се грижи за имиджа на България по света.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …