Валутни курсове за 28.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Икономика / Кувейтски консорциум чака 43 млн. долара от арбитражно дело срещу държавата

Кувейтски консорциум чака 43 млн. долара от арбитражно дело срещу държавата

Жалбата на кувейтския консорциум, заради която процедурата по концесията на летище София временно бе спряна на 19 юни, бе отхвърлена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Една от компаниите, които изградиха новата писта на летището, „Мохамед Абдулмохсин ал Кадафи и синове”, е притеснена, че след отдаването на концесия на летището няма да получи 43 млн. долара, които държавата им дължи заради загубено арбитражно дело. Тече тридневен срок, в който заинтересованите страни могат да обжалват решението.

Арбитражното дело, което кувейтският консорциум спечели срещу държавата в Париж през 2011 г. е за неплатени суми по неустойки и неосвобождаване на банкови гаранции в процеса на изграждане на новата писта на летището. Софийският градски съд също потвърди решението, а после то бе обжалвано,но през ноември се очаква окончателното становище.

Условията по процедурата за предстоящото концесиониране не предвиждат ангажименти на новия концесионер към присъдената на консорциума сума от 43 млн. долара и кувейтците са притеснени, че държавната компания „Летище София” няма да има пари да им плати след оттеглянето си от летището.

Мотивът на КЗК да отхвърли жалбата е, че забавяне на концесията е във вреда на обществения интерес и в това има логика, тъй като бързото отдаване на летището е предпоставка за развитието на достъпна и модерна инфраструктура, използването на нови технологии, които повишават безопасността и качеството на обслужването, обосновават се от КЗК.

Летиште София
Източник: Wikimedia

Сроковете за концесията все пак ще бъдат забавени от претенциите на кувейтския консорциум, а обявеният срок за подаване на оферти е 20 октомври и не е ясно с колко ще бъде изтеглен, но това зависи от волята на компанията да обжалва. Засега обаче такава жалба не е постъпила във Върховния административен съд.

Все още летището е един от най-големите останали на държавата транспортни активи. Задължение на бъдещия концесионер е да плати еднократно концесионната сума , която е не по-малка от 550 млн. лв. без ДДС. С тези средства ще се търси погасяване на дълговете на БДЖ. През 35-годишния период на концесията бъдещият инвеститор трябва да плаща и не по-малко от 7% от общия размер на нетните приходи от всички дейности на летището за текущата година и не по-малко от 9,96 млн. лв. без ДДС. Трябва да извърши и обновление на Терминал 1, който да може да разполага със 7 ръкава и 5 вход-изхода за пътници, а капацитетът му да стане 3 млн. пътници годишно.

Виж също

АЕЦ Козлодуй

432 млн. евро ще струва 20 години повече живот на реакторите в АЕЦ „Козлодуй”

Седмият национален доклад на България за изпълнение на задълженията по Конвенцията за ядрена безопасност дава …