Валутни курсове за 28.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Здравеопазване / Кръгла маса по проблемите на здравната реформа без министерството

Кръгла маса по проблемите на здравната реформа без министерството

Депутатът от АБВ Георги Кючуков заяви на състоялата се кръгла маса по проблемите на здравната реформа, че здравеопазването действа в условията на здравен диктат, а рамковият договор за 2016 г. е най-яркият пример за хаоса, който цари в момента.

Депутати и представители на съсловни организации в медицината и лечебните заведения участваха в дискусията, инициирана от АБВ в парламента, но липсваха хора от здравното министерство или държавните болници и структури. Д-р Кючуков иронично изтълкува отсъствието им с това, че „те явно нямат проблеми” , защото другият вариант е липса на свобода в лекарската професия.

В изложението си той отнесе началото на проблемите в българското здравеопазване към 1999 г., когато се въвежда новата система, формирана на базата на търговските дружества.

Фокусът й е насочен към парите, а не към хората и това е фундаменталната й грешка

Новият екип на министерството е бил приет с голяма надежда заради декларираното желание за промяна в здравеопазването. В началото всички са били настроени положително към реформите, но в последната година се оказва, че реформите се правят заради самите реформи и няма ясен план и цел.

От лекарското съсловие подкрепиха критиките и припомниха, че всъщност рамков договор няма, защото Българският лекарски съюз е отказал да го подпише, а от министерството и здравната каса силово са определили какви стойности на здравните услуги ще се заплащат през тази година. Към момента няма основание да се подписват анекси към стари договори, при положение че Лекарският съюз не е дал съгласие за промените.

ХирурзиДоц. Стайко Спиридонов от Националното сдружение по здравна политика и мениджмънт настоя да се дадат реални законови функции на съсловието да преговаря със здравната каса и правителството като засегната страна от решенията.

Зам.-председателят на БЛС Галинка Павлова определи остойностяването на клиничните пътеки, драстичните разлики в заплащането сред лекарите и неяснотата по определяне на цените като основни проблеми. Наложително е стойността на лекарското възнаграждение да е ясно определена в клиничните пътеки, тъй като като сега не е фиксирана, смята и председателят на столичната колегия на съюза проф. Милан Миланов. Самите клинични пътеки да се окрупнят и да се върви в посока към въвеждане на диагностичносвързани групи.

Председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева настоя медицинските сестри, които по традиция остават встрани на преговорите между лекарите и държавата, да бъдат включени в сметките за реформи и нужди, защото положението със сестрите в момента е много сериозно – по хиляда от тях годишно заминават за чужбина и там стават болногледачки с по-добро заплащане от тук. Стандартът в момента сочи една медицинска сестра да обезпечава четирима души, а по тази сметка недостигът е за 11000 медицински сестри, но държавата не прави нищо те да бъдат квалифицирани и задържани на работа тук, очерта нерадостната картина Василева.

Виж също

Лятна жега

За две седмици са приети повече от 7,5 хиляди японци с топлинни удари

Заради топлинен удар над 7,5 хиляди души са настанени в японски болници. Тези данни са …