Валутни курсове за 28.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Здраве / Привидно безобидното одраскване от коте може да доведе до сериозни последствия

Привидно безобидното одраскване от коте може да доведе до сериозни последствия

Не подценявайте одрасканото пространство и следете внимателно дали кожата се изменя

Много често хората биват одраскани или ухапани от котка, но не предприемат никакви мерки, тъй като привидно драскотините са безобидни.

Знаем ли достъпно за фелинозата?

Това е инфекциозно заболяването, на което най-често жертви стават предимно деца и ХИВ-позитивни. Освен това за него е характерно и се регистрира, че потърпевшите неотдавна са били ухапани или одраскани от котка.

Основни причини за заболяването

Една от основните причини, пораждащи този тип заболяване е болестотворен микроорганизъм наречен Bartonella henselae. Както при много видове заболявания и тук основна роля играе изтощението на организма. Самите микроорганизми представляват различни нарушения на кожната повърхност и лигавиците. В това число влизат рани, травми, разкъсвания, както и различни лезии, вследствие на дерматологични заболявания.

Как да разпознаем симптомите

Котка
Източник: Wikimedia

След като веднъж микроорганизмът е попаднал в кожата, върху т.н. входна рана се образуват папули, които представляват надигната овална лезия. С времето тя променя структурата си като се изпълва с гноевидна течност и постепенно се трансформира в пустула. Нужни за няколко дни на пустулата да се разкъса. Автоматично след това на мястото й се появява малка язва в кожата.

Съвсем нормално е целият този процес да остане незабележим за заболелия, но основният симптом, който може да покаже, че нещо не е наред е общата отпадналост. Освен това телесната температура се покачва, а в някои случаи достига дори 40°. Съществуват още два белега, които заболяването носи – силно главоболие и болки в ставите и мускулите, както и да е на лице главоболие.

Виж също

Смог

Всеки трети инсулт е причинен от вдишването на замърсен въздух

Приемайки физически нечист въздух, организма предприема насилствено увеличение на кръвното налягане и затлъстяването Само за …