Валутни курсове за 18.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Култура / „Космическият“ паметник на Бузлуджа е атрактивен декор на холивудска продукция

„Космическият“ паметник на Бузлуджа е атрактивен декор на холивудска продукция

Изоставеният от години „Дом-паметник на партията“ на БКП, намиращ се на легендарния връх Бузлуджа стана част от известен холивудския екшън „Механикът: Възкресение“.

Наподобяващият чиния – паметник е използван като хеликоптерна площадка във филма.  Благодарение на умели умения на компютърните специалистите, оформящи продукцията, площадката е преместена на брега на морето.

Паметникът наистина привидно наподобява „космическа чиния“, а самата му  архитектура и овехтелия му външен вид го правят още по-атрактивен за сцена на много клипове и фотосесии.

Бузлуджа
Източник: Wikimedia

В началото на тази година, Дом-паметникът на партията затвори врати отново. Основната причина е, че той е прекалено стар и неподдържан.

През изминалите месеци от правителството леко повдигнаха въпроса за превръщането на паметния монумент в официален туристически обект. Дали това ще бъде постигната предстои да разберем. Тъй като сградата е бивша собственост на БСП, старозагорският кмет възнамерява да преговаря с някои от представителите на партията и да изясни въпроса дали биха взели отново под своята опека „Дома“ си. Ако това не бъде постигнато, съществува и компромисен вариант, в който паметникът ще бъде обявен за културна ценност.

 

Паметникът на Бузлуджа е най-големия идеологически монумент, разположен на територията на България. Построяването му е било през далечната 1981 година. В периода от 1944 – 1989 година Дом-паметникът на партията е бил свещено място за българските комунисти.

Виж също

Източник: Wikipedia

Пловдивският зоопарк ще се погрижи за камилите като климатизира обитанията им

Редица модерни придобивки очакват обитателите на зоологическа градина в Пловдив Розовото фламинго буквално обича да …