Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Бизнес / Китай води класациите за износ през последните 50 години

Китай води класациите за износ през последните 50 години

Според статистиките Китай е една от най-бързо развиващите се страни в икономически аспект. Освен това китайският износен пазар завоюват огромен дял за разлика от своите конкуренти.

Само по себе си времето ще покаже дали това разширяване ще доведе до обтягане на международните търговски отношения.

Данните, представени по време на конференцията на Организацията на обединените нации, посветена на темите търговия и заетост посочват, че през 2015 г. делът на Китай от световния износ 13,8%, който е с 1,5% повече от този през 2014 година. Оказва се, че от 1968 година насам, 13,8% е най-високият дял за която и да е страна.

Въпреки че китайските фирми се съревновават в по-изискани и сложни продуктови линии, те изразходват свръхзапасите си, натрупани от индустриалния свръхкапацитет, в сектори като стоманопроизовдство, което се явява дразнител в глобалните търговски отношения. Тази седмица САЩ и няколко други страни призоваха за спешни действия за разрешаване на проблема с пренасищането в сектора, за което мнозина обвиняват Китай.

Според данните, регистрирани през 2015 година, с цели 14% намалява вносът от други страни. Това накара редица икономисти да предполагат, че по този начин Китай се стреми плавно да изчисти вътрешния си пазар от „чуждо присъствие”.

Наскоро Пекин представи пакет от нови мерки за изграждане и подпомагане на износа на машини, по-голямото насърчаване на банковото кредитиране за износителите, и данъчни облекчения.. Най-голямата част от износа на Китай се гради на машините и оборудването.

Разбира се подобни политики носят риск, изразяващ се в това че китайските фирми, които успешно се придвижват по веригата на добавената стойност, ще видят как печалбите им от чужбина се стопяват от търговската война.

Пристанище ШанхайФакт е, че китайските фирми са изключително независими от чуждестранните компании, което ги прави абсолютно конкурентноспособни за развитието на какъвто и да е бизнес.

Според анализ на HSBC, китайската работна ръка е една от най-образованите за сметка на структурата на китайския експорт, която не е известна с големия си финес. Освен това спонсорирането в иновационните продукти изстрелва азиатската държава на върха.

Дори малките и средни китайски компании, производители на високотехнологични продукти, смартфони и оборудване за производство на енергия от възобновяеми източници, взети заедно са една наистина огромна заплаха на пазара, засягаща предимно чуждестранните конкуренти.

Докато Китай разширява и целеустремено увеличава своя пазарен дял за сметка на смаляването на дела на другите, китайските фирми все още не съумяват да достигнат високия бранд на компания каквато е Applе например.

Виж също

Владимир Путин и Си Дзинпин

Русия и Китай с нова мащабна бизнес инициатива на стойност 50 млрд. долара

Русия и Китай продължават да поддържат отлични отношения Руският президент Владимир Путин сключи изгодна за …