Валутни курсове за 28.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Здраве / Как да елиминираме жегата

Как да елиминираме жегата

Времето става все по-топло и изглежда, че не възнамерява да се смили над нас.

Освен че изгаря кожата ни, парещото слънце допринася за прекомерното дехидратиране на организма. На свой ред, в комбинация с приемането на „по-тежки храни“ , състоянието на човек може наистина да се влоши.

Ето няколко основни съвета как са да оцелеем по време на летните жеги:

Не забравяйте да пиете възможно повече течности

Бутилка вода
Източник: Pixabay

Дехидратирането на организма, особено по време на летните горещини, може да доведе до сериозни последици, например колабиране. Затова не се колебайте – пийте повече течности. От особена важност е да се приема повечко вода, тъй като потенето и всяко едно движение водят до загубата на много телесна течност. Освен вода, спасяващи могат да бъдат и течности като, айран, различни видове сокове или фрешове. Не забравяйте, че специалистите съветват – алкохолът е абсолютно забранен в горещините! Избягвайте приемането на газирани и студени напитки, включително и бира.

Не пропускайте да се храните с „леки“ и непретоплени храни

Дори и да не е толкова топло, специалистите съветват да не се прекалява с консумацията на храна. С други думи – не преяждайте, особено в горещите дни. Препоръчително е храненето да бъде на малки порции и по-често през деня. Не трябва да се приемат горещи, тлъсти и пикантни храни. Основната причина да се избягват тези храни е, че те са от т.н. клас „тежки храни“, при чиято консумация организмът става прекалено натоварен и отделя повече количество топлина. Затова може да замените топлото месо с лека и свежа салата, а за десерт не посягайте към тортата – заменете я с диня.

Забравете за „Как да приема нещо топло в тая жега“ – балансирайте вътрешната и външната температура

Лятна жега
Източник: Flickr / Jennifer Boyer

Една от най-големите стресови ситуации за човешкото тяло са температурните разлики. Затова по време на летния сезон е препоръчително да се приемат хладки до леко затоплени храни и напитки. По този начин външните и вътрешно-телесните температури по-вероятно ще се изравнят. Не забравяйте, че трябва помещенията, в които се намирате да се проветряват по-често. И накрая, но не на последно място – не прибягвайте към климатика, защото освен небалансирана температура, сухият и прекалено студен въздух може да допринесе за вашето „лятно разболяване“.

„Чадър, чанта и“ – носете шапки и леки дрехи

Никой не иска буквално да се пече под жаркото слънце, но понякога обстоятелствата го налагат. Изхвърлете стегнатите и тъмни дрехи. Вторият вид привличат слънчевите лъчи. Желателно е да носите копринени и феерични дрехи от естествени материи. На пазара има редица кремове и хидратантни за кожа, но това не значи, че трябва да забравим за елегантните шапки и атрактивните чадъри за UV-защита. Все пак не трябва да забравяме и за основата на нашето тяло – краката. Носете отворени и задължително удобни обувки.

Въпреки че лятото е един от най-тежките за организма сезони – нека му се насладим възможно най-пълноценно!

Виж също

Смог

Всеки трети инсулт е причинен от вдишването на замърсен въздух

Приемайки физически нечист въздух, организма предприема насилствено увеличение на кръвното налягане и затлъстяването Само за …