Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Деоморатичерската партия на Матео Ренци може да изгуби важни крепости на местните избори

Деоморатичерската партия на Матео Ренци може да изгуби важни крепости на местните избори

Матео РенциИзборите в Италия са важно препятствие пред премиера Матео Ренци. Докато той се бори за икономически растеж и повече работни места, евентуална загуба на Демократическата партия може да му попречи да изпълни целите си.

В надпреварата за Рим са се впуснали две жени. 37-годишният адвокат Вирджиния Раджи е кандидат на комика Бепе Грило и неговото Антиевропейско движение „Пет звезди”, чиято подкрепа надхвърли тази за партията на Ренци.

Джорджа Мелони, подкрепяна от „Северната лига”, е другият кандидат за кмет.

Резултатът от този двубой ще стане ясен вероятно след втория тур на 19 юни

Макар да е основната политическа сила в страната, партията на премиера Ренци губи устойчиво подкрепа през последната година. Техният кандидат Роберто Джакети има сложната задача да не бъде олицетворяван с предишната кметска администрация, която бе изпратена с многобройни протести, а в същото време да прокламира желание за промяна. Лидерът на партията Ренци се държи дистанцирано в кампанията, защото осъзнава, че евентуален неуспех на изборите в столицата ще бъде асоцииран с него и това ще му попречи в бъдещите планове. Той търпи и критики от лявото крило в собствената си партия, че води прекалено дясна политика.

Демократическата партия има превес в Торино, положението й в Милано е несигурно, но истинска изненада ще е, ако успее да спечели в Рим и Неапол. От ноември, когато се разрази скандал с фалшиви разходни фактури, кметството в столицата бе поверено на извънреден пълномощник, тъй като тогавашният кмет, левоцентристът Игнацио Марино, подаде оставка.

Корупционният скандал обаче не отшумява

РимМесеци наред магистратите се занимават с десетки участници в аферата, наречена „Столична мафия”.

Всичко сочи, че новият градоначалник ще има големи трудности не само в управлението на Вечния град, но и в стремежа да възстанови имиджа на града, който сериозно пострада. А проблемите не са един и два –  транспортът е в отчайващо положение, парковете –  също, а работата на службите по чистота не е на необходимото равнище. Дефицитът на Рим е около 10 млрд. евро и всека година градът се сблъсква с трудности по запълване на дупките в бюджета, защото администрацията е раздута и наброява 60 хил. чиновници.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …