Валутни курсове за 29.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Одимяваме Испания с нелегални цигари

Одимяваме Испания с нелегални цигари

Източник: Wikimedia
Източник: Wikimedia

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов съобщи за три разкрити фабрики в Испания за нелегално производство на български цигари. Двете са изцяло с наше оборудване, а третата е била снабдена с модерни машини за 2 млн. евро.

Залели са Испания с продукция за 70 млн. евро. Съвместна акция на българската и испанската полиция довела до разкритията. Задържаните количества цигари и техника са на стойност 8 млн. евро. Продукцията е била пакетирана и готова за експедиция към Франция, Белгия и Великобритания.

Във фабриките в Толедо, Саламанка и Малага били задържани 20 българи и двама испанци, които организирали процеса и работели там. Обвинението, което ще им бъде повдигнато, е за престъпления срещу индустриалната собственост и данъчни нарушения, както и за пране на пари и участие в престъпна организация. Двама българи били на високи позиции в йерархията. Едната поточна линия имала капацитет да напълни за 9 дни един ТИР, като произвеждала по 120 мастербокса на ден.

Шефът на Националната полиция на Испания Игнасио Косидо, директорът на митниците Биляр Хораро и шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов информираха за акцията на съвместна пресконференция. Косидо окачествява акцията като най-мащабната операция за противодействие на контрабандата, проведена в сътрудничество с българските правоохранителни власти. Спиридонов конкретизира влиянието на контрабандата към фиска и заслугата на правителството и премиера Бойко Борисов, които са поставили като приоритетна задача противодействието срещу нея. През цялото време министър-председателят е държан в течение на операцията. Антимафиотите поставили действията на престъпната организация под лупа още през миналия август, като вниманието им било насочено към заминаващи в Испания бивши работници в цигарената индустрия. Те заминавали от Пловдив, Хасково, Пазарджик и Плевен и се придвижвали в Испания тайно, като не отивали директно във фабриките, а обикаляли по няколко дни страната. Фабриките са ситуирани на стратегически места, близо до магистрали, за да може продукцията бързо да бъде превозвана към големите пътни артерии.

Оборудването и шумоизолацията били на високо равнище и нямало подозрения, че в помещенията има генератори. Хора от съседните сгради нямали никаква представа за действителния предмет на дейност на фабриките. Производствата били снабдени със специални филтри, които да възпрепятстват характерната тютюнева миризма. Оборудването в Толедо било изцяло ново и произвеждало по 500 кутии в минута. С парите от другите две производства било организирано и оборудвано това в Толедо. Работният процес бил затворен, работниците не напускали цеха, а живеели в стаи, близо до цеховете. Доставката на храна и вода била грижа на специален човек. Имало и готвачка, която приготвяла храната, за да не се налага на работниците да излизат навън. Работата им в Испания била доброволна, защото заплащането ги устройвало. Някои от заловените вече били известни на полицията в Холандия, Белгия и Германия, където извършвали идентична дейност. Шефът на полицията в Испания предупреди, че тютюнът от това производство е много опасен, защото не е подлежал на контрол. Самите работници не са пушели от собствената си продукция.

Директорът на митниците Хораро сподели, че и преди това са били залавяни нелегални производства на цигари в Испания, но с организация от такъв мащаб се сблъсквал за първи път.

С прякото участие на ГДБОП от две години насам са разбити общо 7 фабрики за производство на нелегални цигари в Унгария, Полша, Белгия и Испания, тъй като след успешните акции срещу контрабандата у нас произвадствата се насочвали в чужбина, обобщи Спиридонов.

Виж също

Източник: Wikimedia

Двама мъже, изчезнали в Дунав, се издирват

Директорът на Областната дирекция на МВР в Русе Теодор Атанасов съобщава за изчезването на двама …