Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Здраве / За или против сладоледа?

За или против сладоледа?

Всеки знае какво е сладолед – сладък замразен десерт, който с различните си примамливи форми и вкусове изкушава малки и големи. В повечето случаи сладоледът се състои от прясно мляко или сметана и различни, според вкуса видове сладки съставки – плодове, ядки, шоколад.

Обикновено когато времето се затопли, много хора започват да консумират сладолед, но истинските любители и ценители на сладкото изкушение си хапват целогодишно.

Малко фактология никога не е излишна

Освен лидер на световните пазари Китай е и „родина на сладоледа“.

Всичко започнало в домовете на заможните китайци, където преди цели три ядял сладък десерт. За направата му били нужни сладък сок, пресни плодове, смесен със сняг или лед. Някой факти сочат, че знаменитият Александър Македонски е хапвал именно такова  изкушение по време на походите му в Персия и Индия.

СладоледВ Европа сладоледът е внесен от всеизвестният пътешественик Марко Поло, а създател на сметановия сладолед е Наполеон ІІІ.

Благодарение на италианския порив за смесване на различни продукти като плодове, бисквити, ядки и куп други изкушения, днес можем да се насладим на т.н. сладолед асорти. Не след дълго немските и австрийските сърца били завладени от леденото изкушение.

През далечната 1851 година е построена първата фабрика за сладолед. Нейн основател е американският предприемач и търговец на мляко Яков Фусел.

Не след дълго, сладоледът претърпял масово разпространение, а английският изобретател Томас Мастерс изобретил машината за сладолед.

1904 е годината, в която  бил демонстриран първият автомат за вафлени кофички за сладолед.

Всички познаваме вкуса на „Ескимо“, но малко хора знаят, че е патентован през 1921 г. в Ню Йорк.

За да бъде един леден десерт в състояние за консумация е нужно да бъде поставен в подходящ хладилник или фризер. През 1926 година е бил усъвършенстван точно такъв фризер с непрекъснато действие, не позволяващ на сладоледа да се разтопи.

Днес над 200 държави произвеждат сметанов сладолед.

Време е да преминем към най-важния въпрос –

Вреден ли е наистина сладоледът?

Колко от вас са стоели пред телевизора с кофа сладолед в ръка?

Научни факти сочат, че леденото изкушение и по-конкретно млякото и сметаната съдържат триптофан, който действа успокояващо на нервната система и ни кара да се усмихваме повече.

До скоро се смяташе, че какаовите зърна действат на мозъчната система като наркотик, но това бе опровергано от американски учени. Те доказаха, че шоколадът, с който „наръсваме“ любимото ни ледено десертче, далеч не е опасен.

Пълнее ли се от сладолед или напротив?

СладоледОт друга страна хората спазващи диети или водещи здравословен начин на живот трябва да избягват консумацията на сладолед, тъй като прекомерното наличие на сладки добавки в леденото десертче, автоматично го превръща във враг на стройната фигура. За тези, които не могат да се откажат от него се препоръчва да похапват плодов или обикновен сладолед без подобрители. Всъщност основни виновници за качването на килограми са въглехидратите.

Въпреки всичко това редица хора не спират да се наслаждават не само на вкусовите качествата на сладоледа. За повечето любители на сладките изделия, това е продукт изпълваш ги с емоция и положителна енергия. Винаги може да похапнеш лед на клечка!

Подвластни на суетата, бихте ли се отказали от храната, доставяща ви подобно удоволствие?

И накрая, но не последно място – „Всичко е полезно в умерени количества“

Виж също

Смог

Всеки трети инсулт е причинен от вдишването на замърсен въздух

Приемайки физически нечист въздух, организма предприема насилствено увеличение на кръвното налягане и затлъстяването Само за …